Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Sobota 12. října 2024  |  Svátek má Marcel
Bez reklam

Ministr Blatný přijel prověřit situaci v chebské nemocnici, spolupráci s Německem stále odmítá

Ministr zdravotnictví přijel do chebské nemocnice, aby si ověřil stav v zařízení, které se potýká s kritickým nedostatkem lůžek pro nové covidové pacienty. Spolu s vedením města a kraje se domluvil na několika změnách, například o zajištění personálu nebo převozu pacientů leteckou cestou i v nočních hodinách. Nabídku ze sousedního Saska a Bavorska, kam by mohli z Chebu vozit pacienty s koronavirem, ale stále odmítá. V úvahu může připadat až v době, kdy zdravotnický systém v ČR nebude zvládat příjem pacientů z Karlovarského kraje.

Chebsko má  podle údajů ministerstva za poslední týden 1127 nových případů koronaviru na 100.000 obyvatel, což je druhý nejvyšší podíl v republice. Více má jen Trutnov v Královehradeckém kraji. 

Podle mluvčího Karlovarské krajské nemocnice Vladislava Podrackého prošlo jen za leden zdejším oddělení ARO 50 pacientů, přičemž před covidem to bylo okolo 160 pacientů ročně. Podobně i lůžka jednotky intenzivní péče, zatímco běžně je na nich okolo 25 pacientů měsíčně, v lednu jich bylo 61.

Po hodinovém jednání ministr novinářům znovu zopakoval, že je v ČR dostatečné množství lůžek a není proto na místě řešit převoz pacientů přes hranice.

„Převoz několika málo pacientů by nevyřešil situaci zdejší nemocnice ani těch ostatních, protože jsou to desítky pacientů, které je třeba převážet. Chceme udělat vše proto, abychom sehnali lékaře, kteří pomohou této nemocnici. Ve stávající době létají dva vrtulníky, nově budou moci létat i v noci. Dohodli jsme se také na tom, že bude možnost aktivovat hromadný přesun většího množství pacientů,“ uvedl Jan Blatný (za ANO).

Zásadní je dle slov ministra spolupráce s Národním lůžkovým dispečinkem, aby byla zajištěna dostatečná kapacita lůžek v chebské nemocnici i pro další pacienty. 

„Mohu potvrdit to, že nám velmi pomůže, pokud bude naplněn příslib doplnění tří internistů do chebské nemocnice, což velice ulehčí stávajícímu personálu. Na téma o spolupráci s Německem máme poněkud odlišný pohled. Vnímám argumenty ministerstva, že pokud jsou k dispozici národní zdroje, tak primárně budeme využívat hlavně je. Stále ale vnímám to, že pokud jde o záchranu lidských životů, tak by hranice neměla být bariérou,“ řekl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (KOA).

Zároveň dodal, že debaty s německou stranou probíhají neustále. Na jednání s ministrem se proto domluvili, že pokud by stávající systém začal kolabovat a nebylo by možné splnit požadavky kraje, vrátí se nabídka přeshraniční pomoci opět na stůl.

Aktuálně k dnešnímu jednání v chebské nemocnici s ministrem Blatným - jsem rád za přííslib konkrétních kroků ke zlepšení...

Zveřejnil(a) Antonín Jalovec dne Čtvrtek 4. února 2021

Před chebskou nemocnici dorazilo také zhruba 40 lidí, někteří třímali v rukou transparenty na podporu zdravotníků. Těm pak také symbolicky zatleskali. Návštěvu Jana Blatného dopravázela zvýšená bezpečnostní opatření, policisty bylo možné spatřit před všemi vchody do nemocnice i v areálu. U žádného incidentu zasahovat nemuseli. Prostestující nakonec zatleskali zdravotníkům chebské nemocnice a symbolicky jim tak poděkovali za nasazení při záchraně životů pacientů s covid-19.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KÚKK + Roman Kořinek

Štítky nemocnice, COVID-19, kontrola, ministr Blatný, Karlovarský kraj, Německo, petice, pacient, Jan Blatný, okres Cheb, Česko, Bavorsko, Sasko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Hank

MARIE SVRČKOVÁ-----Prý se mu nechtělo zvedat nohu.

Pátek, 5. února 2021, 19:59Odpovědět

Marie Svrčková

PROČ si pan ministr podává s pánem ruku???

Čtvrtek, 4. února 2021, 12:45Odpovědět

Ministr Blatný přijel prověřit situaci v chebské nemocnici, spolupráci s Německem stále odmítá  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.