Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Úřad vlády bude ve videích vyvracet dezinformace o očkování. Kampaň čelí vlně kritiky

Do půlky února vydá Úřad vlády na sociálních sítích sérii videí, které mají vyvracet dezinformace šířené o očkování proti onemocnění covid-19. Úřad oznámil, že zřídil účet na čínské sociální síti TikTok. Smlouvu na nákup reklamy na propagaci v hodnotě půl milionu korun však kritizují někteří opoziční politici nebo youtuber Kovy.

Sérii videí vytvořili Anna Šulcová a Jakub Gulab

Sérii sedmi videí vytvořili Anna Šulcová a Jakub Gulab, úřad je bude zveřejňovat na sítích Instagram, Twitter, Facebook, Youtube a TikTok ode dneška do poloviny února. V dnešním videu hovoří hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal, v dalších budou účinkovat viroložka Ruth Tachezy, imunolog Zdeněk Hel, bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula, primářka Hana Roháčová či ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Babiš uvedl, že Šulcová a Gulab na sociálních sítích o pandemii informují už dlouho a nyní se dohodli, že videa připraví pro Strakovu akademii zadarmo. „Je skvělé, že to s mými kolegy dotáhli do konce. Moc jim děkuju, že v téhle době takto pomáhají veřejnosti s osvětou,“ uvedl Babiš. Úřady jsou od konce loňského roku kritizovány za chybějící kampaň k propagaci očkování. Strakova akademie koncem roku zveřejnila spot k začátku vakcinace, Babiš tehdy uvedl, že kampaň by měla být připravena do konce ledna.

Cena: 500 tisíc

Celá kampaň stála 500 tisíc korun a sérií videí připravili tvůrci podle Úřadu vlády zdarma. Peníze měly údajně jít na nákup reklamního prostoru na sociálních sítítch.

Jenže kampaň je od začátku terčem kritiky. Spolupráci Gulaba a Úřadu vlády kritizoval například známý český youtuber Karel „Kovy“ Kovář.

Kritika ze strany opozice

Smlouvu na nákup reklamního prostoru na sociálních sítích kritizují někteří opoziční politici. „Strašně bych zase chtěl žít v době, kdy budeme mít na to vyhodit půl milionu za propagaci vlády na čínské sociální síti pro teenagery. Tahle doba tu ale ještě není,“ uvedl ke zřízení účtu na síti TikTok šéf Starostů a nezávislých Vít Rakušan.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na twitteru uvedla, že opozice od jara apeluje na vládu, aby zlepšila komunikaci. „A to se fakt nevylepší TikTokem,“ uvedla. Šéf lidovců Marian Jurečka připomněl debatu o vládním nákupu stříkaček. „Co tak raději umět nakoupit správné stříkačky, to by mohlo pro začátek stačit,“ komentoval zřízení účtu na TikToku. Radiožurnál a iROZHLAS.cz ve čtvrtek informovaly, že stříkačky s pevnou jehlou objednané v Číně nejsou vhodné pro vakcinaci. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že 1,8 milionu stříkaček z Číny je určených k ředění.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Úřad vlády

Štítky ČR, vláda, koronavirus, média, internet, očkování, video, Úřad vlády České republiky, sociální síť, TikTok, Anna Šulcová, Andrej Babiš, Twitter, Petr Smejkal, Ruth Tachezy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úřad vlády bude ve videích vyvracet dezinformace o očkování. Kampaň čelí vlně kritiky  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.