Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vila významného mecenáše je na prodej, v minulosti zde sídlila i Veřejná bezpečnost

Vila ašského továrníka Gustava Geipiela je na prodej. Naposledy sloužila kulturní památka jako sídlo policie, nyní je v nabídce Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Honosná stavba z roku 1888 neprošla žádnou necitlivou úpravou, uvnitř je možné stále obdivovat řadu detailů. Zachovány zůstaly také sklepy původní zemědělské usedlosti. Vedení města je ale přesvědčené, že si vilu za vyvolávací cenu osm miliónů nikdo nekoupí.

Už v první polovině 19. století stála na místě dnešní vily rozsáhlá zemědělská usedlost, v roce 1885 ji odkoupil Christian Geipel, který ji o pár let později předal svému synovi Gustavovi. Vídeňský architekt Ludwig Tischler nechal celý pozemek upravit, samotná vila pak vznikla podle plánu firmy Köhler & Pschera. Od roku 2015 je byla stavba prohlášena za kulturní památku

Kvůli rozvoji textilního průmyslu zažívala Aš od 70. let 19. století svůj největší rozkvět. Vznikala zde celá řada reprezentativních budov i vil továrníků. Jednou z nejvýznamnějších je bezesporu vila podnikatele Gustava Geipela.

„Poměrně honosná vila je pojata v duchu romantizujícího historismu s neorenesančními a neobarokními motivy. Fasáda je členěna bohatou štukovou výzdobou, doplněnou několika plastikami. Stavba se dochovala včetně historických konstrukcí a celou řadou zajímavých architektonických detailů," uvedl ÚZSVM na svém webu.

To samé platí i o interiérech vily, kde lze vidět velké  množství uměleckořemeslných prvků.

„Památková hodnota vily nespočívá jen v architektonickém pojetí a unikátním vybavení interiéru, ale i v míře dochování všech částí. Objekt samotný nebyl dotčen žádnými nadmíru necitlivými úpravami, přestavbami ani přístavbami. Vila je obklopena zahradou s oplocením, v níž je situovaný dřevěný altánek,“ upozorňuje Národní památkový ústav.


Za zmínku stojí také dochované sklepy původní zemědělské usedlosti.

Po smrti Gustava Geipela v roce 1914 změla vila několikrát svého majitele. Od roku 1926 byla majetkem rodiny Fisherů, po druhé světové válce skončila jako konfiskát v majetku státu. Pod správu ministerstva vnitra se objekt dostal v 60. letech 20. století. Od té doby zde sídilila policie, a to až do roku 2018.

Sídlo Veřejné bezpečnosti i policie ČR

Když se Ašáci dozvěděli, že se z vily Geipel bude stěhovat policejní oddělení, tak si většina z nás myslela, že z ní bude vila v majetku města. Bohužel jsme neznali podrobnosti o tom, jaké byly dohody, či ujednání mezi městem Aš a Ministerstvem vnitra. Pamatuji tuto vilu jako oddělení VB a později Policie ČR. Vila byla prakticky stále obývaná, a tak nějak opečovávaná,“ popisuje ašský patriot Tomáš Balšán.

Samotné majetkové poměry z poslední doby jsou poměrně zamotané. Vila nejprve patřila městu, které ji za symbolickou částku pronajímalo policii. Ta však nemohla do historické budovy investovat v rámci modernizace, a tak přišla dohoda o výměně. Vila se měnila za areál po bývalých kasárnách na hraničním přechodu. Do hry však vstoupil soukromý investor a tyto pozemky koupil.

„My jsme následně tuto budovu prodali Ministerstvu vnitra za šest miliónů korun. Policie poměrně záhy řekla, že ji nepotřebuje a přestěhuje se do budovy po finančním úřadu. Kdybychom věděli, že ji nebudou využívat a přestěhují se, tak jim ji neprodáváme,“ uvedl starosta Aše Dalibor Blažek (Místní HNHRM).

Starosta zároveň dodal, že město v té době nemělo pro objekt využití.  Muzea jsou v Aši dvě a například infocentrum už je plánovaném na jiném místě. Vila navíc sloužila hlavně k bydlení, proto zde nejsou žádné větší sály, které by se daly využít například jako kulturní dům. „Jsou tam místnosti, kde byly pokoje, ale ne sály, kam by se mohlo vejít více lidí. Je to opravdu na bydlení nebo na kanceláře,“ konstatuje starosta.

Vila je momentálně v aukci, která začne 26. ledna ve 23:59. Vyvolávací cena je osm milionů dvě stě korun. Podmínkou účasti na aukci je složení kauce ve výši deseti procent z vyvolávací ceny.

„Jsem přesvědčen, že se vila za osm miliónů neprodá a že o ni bude muset stát dál starat. My ale máme na stole projekt, který by se dal financovat z dotačních peněz. Jeho obsah ale zatím neprozradím. Důležité je, že pokud bychom dokázali spojit síly se státem, našli bychom pro objekt zajímavé využití. O tomto návrhu a projektu budeme jednat,“ dodal starosta.

Gustav Geipel se narodil v Aši 21. února 1853. Mezi lety 1877-1897 vedl podnik Christian Geipel a syn. Byl velký patriot mecenáš svého milovaného města. Například v roce 1911 zakoupil do kostela Nejsvětější Trojice v té době největší varhanní systém ve střední Evropě. Městu daroval řadu pozemků i peníze na jejích úpravy. Přispíval na charitu, na boj proti tuberkulóze, na nákup léčebného séra proti záškrtu a spále, nebo na na pořízení rentgenu pro ašskou nemocnici. Neopomíjel ani kulturu, kdy dotoval řadu koncertů.

Gustav Geipel zemřel 13. července 1914. Městu Aš odkázal značný majetek, který byl zabaven pro válečné účely. V roce 1924 mu město Aš nechalo vybudovat známý pomník na Okružní ulici.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Balšán

Štítky historie, , vila, architektura, ÚZSVM, stát, prodej, Gustav Geipel, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, policie, zemědělská usedlost, Ministerstvo vnitra České republiky, Ludwig Tischler, Policie České republiky, druhá světová válka, Dalib

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vila významného mecenáše je na prodej, v minulosti zde sídlila i Veřejná bezpečnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.