Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Bývalé sídlo policie je již minulostí, na jedinečnost objektu upozorňoval i městský architekt

Vlnu vášní vzbudila demolice bývalého policejního ředitelství, které odborníci označovali za unikátní příklad prvorepublikové moderny. Uvnitř se také nacházely zachovalé cely z dob, kdy objekt obsadilo gestapo a posléze StB. Během totalitních režimů zde přišly o život desítky lidí. Památkáři doufají, že se podaří zachránit alespoň původní vybavení. V místě, kde se psaly karlovarské novodobé dějiny má vzniknout lázeňské sanatorium.

 Kvalitních a unikátních budov v meziválečného funkcionalistického období je v Karlových Varech poskrovnu. Podle vedení města, které budovu před lety prodalo společnost IBE Karlsbad, není možné objekt zachránit, zejména kvůli stavu konstrukce.

Vlastník zjistil a doložil stavebně historickým průzkumem, stavebně technickým průzkumem, znaleckými posudky v oboru stavebnictví a dalšími doklady, že budovu není možné bezpečně užívat. Hlinitanové betony byly důvodem už několika demolic – například některých Baťových obchodů ze 30. let 20. století,“ uvedl mluvčí města Jan Kopál.

Stav budovy s pohnutým osudem je nebezpečný, bývalé sídlo gestapa musí k zemi

Špatný stav, který už nedovoluje objekt bezpečně využívat. Tak hovoří odborné posudky, které má majitel domu k dispozici. Na vině je zde jako u mnoha staveb z této éry hlinitanový beton, který postupem let ztrácí svou pevnost a drolí se. Co na...

Na jedinečnost ať už z architektonického i historického hlediska, upozorňovala také Kancelář architekta Karlovy Vary (KAM KV) a to, krátce po svém vzniku.

Při procházce ulicí I. P. Pavlova nemohla pozornému návštěvníkovi uniknout zakřivená fasáda budovy, která se vymykala výrazu okolních průčelí. Nebylo to pouze její výrazné zaoblení, které kopírovalo profil ulice, ale i její velmi dobře členěná funkcionalistická fasáda, která citlivě reagovala na své okolí,“ popisuje dnes už bývalý objekt vedoucí KAM KV Petr Kropp.

Zároveň dodal, že byla budova vědomě a dlouhodobě vystavena nepřízni povětrnostních podmínek, a to například skrze otevřené okenní prostory a odstranění střešní krytiny.

„I KAM KV krátce po svém vzniku vyjádřil své stanovisko a upozornil na mimořádnou hodnotu budovy v Karlovarských radničních listech. Informace přišla obratem - „Prodáno soukromému majiteli a demoliční výměr  je už vydán“ zněla tehdy odpověď,“ vzpomíná Kropp.

Podle České televize majitel objektu oznámil, že na tomto místě nechá zbudovat lázeňské sanatorium. Co se stane s dochovaným mobiliářem? Nikdo neví.

Jde to i jinak

To dokazuje aktuální příklad nového využití historické budovy bývalé Keramické školy. I v této budově jsou použity hlinitanové betony, proto objekt pozbyl památkové ochrany Ministerstva kultury. Vlastík, kterým je Karlovarská kraj však spolu s Odborem regionálního rozvoje a KAM KV oslovil tři architektonické kanceláře, aby navrhli řešení, jak budovu zachránit a nadále využít.

Čtete také:

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Andrejkiv

Štítky Karlovy Vary, historie, demolice, architektura, Petr Kropp, Státní bezpečnost, architekt, Česká televize, Ministerstvo kultury České republiky, policie, Ivan Petrovič Pavlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalé sídlo policie je již minulostí, na jedinečnost objektu upozorňoval i městský architekt  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.