Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Řidičské průkazy propadlé během krize se prodlouží o sedm měsíců

Platnost řidičských průkazů, osvědčení o technické způsobilosti vozidel a další dopravní doklady, jejichž platnost vypršela mezi letošním únorem a srpnem, se prodlouží o sedm měsíců. Informovalo o tom ministerstvo dopravy. Opatření by mělo zmírnit komplikace s vyřizováním dokladů během pandemie koronaviru, úřady v současnosti už běžně fungují.

Platnost řidičských průkazů, profesní způsobilosti, průkazů profesní způsobilosti či pravidelného školení se o sedm měsíců prodlouží automaticky. Podmínkou je, že jejich platnost vypršela mezi 1. únorem a 31. srpnem. Prodloužení se naopak nevztahuje na platnost karet řidiče do digitálního tachografu, ta je totiž striktně nastavena v čipu každé karty. Prošlé karty tak mají nefunkční čip, na který se nahrávají data o činnosti řidičů.

Další odklady se týkají dokladů k vozidlům. Lhůty technických prohlídek, platnost osvědčení o technické způsobilosti vozidla se rovněž posunou o sedm měsíců, stále ovšem platí podmínka vypršení platnosti mezi únorem a srpnem. Pravidelná kontrola tachografu, která měla být provedena mezi 1. březnem 2020 a 31. srpnem 2020, se pak musí provést nejpozději šest měsíců po původním termínu kontroly.

Opatření vychází z rozhodnutí orgánů EU, v ČR platí od 4. června a stát s ním tento týden seznamoval úřady a stanice technické kontroly. Ministerstvo dopravy ovšem vyzvalo k neodkládání výměn dokladů, aby se tak lidé vyhnuli frontám, které lze čekat na konci roku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ministertsvo dopravy

Štítky ČR, doprava, správa, koronavirus, řidičský průkaz, Ministerstvo dopravy České republiky, pandemie covidu-19, Evropská unie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidičské průkazy propadlé během krize se prodlouží o sedm měsíců  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.