Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na sídlišti Vítězná v Sokolově vznikla ořechová alej věnovaná studentům

Mlatovou cestu na sídlišti Vítězná v Sokolově nově zdobí ořechová alej. Každý z 25 stromů nese název zdejších škol, knihovny či domu dětí a mládeže. Nová alej je totiž věnovaná místním studentům. Proto její slavnostní otevření naplánovalo vedení města před 17. listopadem, na který připadá Mezinárodní den studentstva, řekl sokolovský místostarosta Jan Picka (nez.).

„Dlouho jsme se zamýšleli nad tím, kde udělat nějakou novou alej, protože už pár alejí ve městě máme. Místo se našlo právě zde na Vítězné. Původně jsme to směřovali ke kaštanové aleji, ale kaštany bývají často napadené, tak nás napadli jako další ořechy," řekl Picka.

Každý z 25 stromů patří někomu jinému. Sedm stromů mají mateřské školy, šest základní včetně základní umělecké školy a dalších sedm stromů připadá středním školám. Posledních pět stromů získaly knihovna, dům dětí a mládeže, město Sokolov a partnerská města Saalfeld a Schwandorf.

Na začátku a na konci aleje jsou rozmístěné cedule s informacemi o tom, komu jaký strom patří. Každý z nich je navíc opatřen cedulí s QR kódem, který si lidé budou moci načíst přes mobilní telefon. Tím zjistí nejen vlastníka stromu, ale zároveň se dostanou na webové stránky dané instituce. Náklady byly zhruba 350.000 korun. Na jaře bude alej doplněna ještě o lavičky.

Vznik Studentské aleje navazuje na sousední Stromokruh dětí narozených během epidemie koronaviru. U každého stromu je tabule se znamením zvěrokruhu a jmény dětí, které se narodily v roce 2020 v příslušném období. Je tam také motýlí louka, kde se neseká tráva, aby se podpořila biodiverzita místa, a hmyzí hotely. Tyto skrýše pro hmyz, jemuž mohou sloužit i ke kladení vajíček a následnému vývoji larev, vytvořili žáci místní základní školy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Sokolov

Štítky Sokolov, Alej, Studenti, Park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na sídlišti Vítězná v Sokolově vznikla ořechová alej věnovaná studentům  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.