Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V našem největším lomu budeme těžit necelých deset let, hlásí Sokolovská uhelná

Sokolovská uhelná těží ve svém největším lomu Jiří v současnosti 3,5 milionu tun hnědého uhlí za rok. Navzdory původním plánům útlumu těžby firma loni těžbu mírně navýšila. V souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině byla podle předsedy dozorčí rady Sokolovské uhelné Pavla Tomka potřeba zajistit dodávky elektřiny i tepla právě z uhlí. Společnost ale dál čeká postupný útlum těžby. V lokalitě lomu Jiří bude těžba pokračovat do roku 2032, řekl Tomek.

V současnosti má Sokolovská uhelná podle Tomka technologický limit těžby mezi 2,5 až 3,5 milionu tun uhlí ročně. Ještě před pěti lety firma dokázala vytěžit sedm milionů tun. Na lomu Jiří se počítá s těžbou do roku 2032, vydána jsou všechna příslušná povolení.

„Pokud bychom měli jít až za rok 2032, tak bychom se v nejbližších měsících měli rozhodovat o tom, jestli neotevřít těžbu ještě na lokalitě Královské Poříčí, která je součástí stávajícího lomu. Nevíme ale, jestli v této době začít s těžbou skrývky, abychom si připravili budoucí těžbu uhlí," řekl Tomek. Záviset bude podle něj na cenách emisních povolenek. Firma nyní počká na státní energetickou koncepci, která by měla být hotová podle příslibu vlády na konci letošního roku, a poté se rozhodne. "Tam jsme schopni těžit i těsně přes rok 2040," dodal Tomek.

S útlumem těžby začala Sokolovská uhelná v roce 2019, výrazněji pak o rok později. Důvodem byl podle vedení tlak na omezení těžby a zpracování uhlí a rostoucí ceny emisních povolenek. V té době ukončila provoz tlakové plynárny ve Vřesové.

V Sokolovské uhelné a její sesterské skupině SUAS Group, které jsou největšími zaměstnavateli v kraji, pracuje nyní 2600 lidí. Na těžbě uhlí se v lomu Jiří podílí 436 zaměstnanců, jejich počet je dlouhodobě stejný. Ještě před čtyřmi lety byl průměrný počet zaměstnanců celé skupiny firem přibližně 3400 lidí. Poté ale společnost ohlásila konec provozu plynárny Vřesové a následné propuštění asi tisíce lidí. Od roku 2022 opět personálně posiluje a nabírá nové zaměstnance do stávajících pozic i do rozvojových projektů.

Sokolovská uhelná je nejmenší hnědouhelnou těžební společností v Česku. Její podíl se pohybuje kolem 15 procent. Činnost firmy zahrnuje nejen těžbu a zpracování uhlí, ale také výrobu elektrické energie nebo produkci tepla, kterým zásobuje více než třetinu obyvatel Karlovarského kraje, firma je jedním z největších nezávislých výrobců elektrické energie.

Lom Jiří se rozprostírá od Sokolova, Svatavy a Lomnice až po Vintířov a Nové Sedlo. Samotná plocha, kde se aktuálně těží uhlí, má délku asi 2,5 až tři kilometry a zhruba pět kilometrů na šířku. Těží v ní současnosti dva kolesové velkostroje řady KU800 a pět menších strojů řady KU300. Čtyři zbylé menší stroje, které v lomu dál zůstávají, jsou z provozu odstavené. Největší stroj dokáže za dvanáctihodinovou směnu vytěžit až 20.000 metrů krychlových zeminy. V současné době skrývkové stroje nepracují v noci.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook/Sokolovská uhelna

Štítky Sokolovská, Uhelna, Těžba, Podnikání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V našem největším lomu budeme těžit necelých deset let, hlásí Sokolovská uhelná  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.