Počasí dnes5 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sokolov se snaží spořit, odkládá některé letošní investice

Sokolov pozastavil část plánovaných investic, kvůli pandemii koronaviru mu totiž klesají daňové výnosy. Některé další letošní investice se radnice rozhodla odložit na příští rok. Akce města, které již začaly, se ale pozastavovat nebudou, řekla dnes novinářům starostka Renata Oulehlová (ANO).

"Predikce ztrát na letošní rok je ve výši až téměř 100 milionů. Každý měsíc ty příjmy jsou jiné. Troufnu si říct, že máme v Sokolově díky dobrému hospodaření z let předešlých rezervu a jsme připraveni na příští rok. Máme v rezervě 95 milionů na investice a 90 milionů na případný výpadek, takže bychom měli mít jak na investice, tak i na bezproblémový chod města," řekla Renata Oulehlová.

Na příští rok se přesouvá například rekonstrukce Lidického nábřeží za 11 milionu korun nebo vybudování bezbariérového přístupu v mateřské škole v ulici Kosmonautů za 5,5 milionu. Radnice dál plánuje postavit parkovací plochu v areálu vodárny na sídlišti Michal za 14,6 milionu. Naopak odkládá výstavbu parkovacích domů ve Slavíčkově ulici. Náklady na jejich výstavbu se odhadují na 25 až 30 milionu korun, začít se mělo příštím rokem.

"Vedení města se dále rozhodlo odložit kvůli současné nejistotě ohledně příjmů i první ročník participativního rozpočtu s názvem Můj nápad pro Sokolov. Město již obdrželo několik návrhů, z nichž ten vybraný za nejvýše milion korun se měl uskutečnit příští rok. Rozhodnutí o vítězném projektu i jeho realizace se ale přesouvá na příští roky," uvedla Oulehlová.

Největší investice města za posledních několik let, stavba pobytového zařízení na místě bývalé 4. základní školy, se podle starostky pozastavovat nebude. Ze 160 milionů korun zbývá městu v příštím roce zaplatit 79 milionů korun. Na stavbu domova pro seniory získal Sokolov dvě dotace celkem za 65 milionů korun. S dokončením se počítá v květnu příštího roku.

Sokolov s 23.000 obyvateli letos hospodaří se schodkovým rozpočtem, s příjmy 668,5 milionu korun a výdaji včetně rezerv 962,4 milionu korun.

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, správa, koronavirus, hospodářství, rozpočet, Sokolov, investice, Renata Oulehlová, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolov se snaží spořit, odkládá některé letošní investice  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.