Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na hradě Loket padají denní rekordy v návštěvnosti

K turisty nejoblíbenějším místům Karlovarského kraje patří o letošních prázdninách hrad Loket. V červenci i v srpnu tam sledují téměř denně rekordní návštěvnost. Díky vysokému zájmu v posledních dvou měsících se daří snižovat ekonomický propad z jara, kdy byly památky kvůli koronavirovým opatřením zavřené, řekla ředitelka hradu Jana Těžká.

"Tím, že jsme měli zavřeno, tak jsme byli ve ztrátě příjmů odhadem 3,5 milionu korun. Nepočítám ty výdaje, které samozřejmě běžely, ty jsou okolo 750.000 měsíčně. V tuhle chvíli jsme to stáhli na 2,75 milionu, takže si myslím, když budu optimistická, že tu roční ztrátu díky vyšší návštěvnosti stáhneme na dva miliony," řekla Jana Těžká.

Památka je v majetku města Loket a má otevřeno celoročně, provozuje ji obecně prospěšná společnost Hrad Loket. Hrad má příjmy především ze vstupného.

Na hradě byly letos naplánovány investice zhruba za tři miliony korun. Měly se restaurovat omítky ve třech místnostech Severního paláce a opravovat střechy. Kvůli výpadku příjmů se ale opravy přesunou na příští rok. Vedení hradu bude žádat o příspěvek z ministerstva kultury.

Denně hrad Loket nyní navštíví 1200 až 1500 turistů, převážně Čechů. Například za prvních dvacet dní v srpnu hrad navštívilo přibližně o 8000 lidí více než v minulém roce. Před hradem se tvoří dlouhé fronty. Kvůli vyšší návštěvnosti museli správci hradu najmout více brigádníků. Větší zájem je letos díky převážné většině tuzemských turistů o komentované prohlídky. Těch je denně kolem deseti až dvanácti.

Vedení hradu muselo letos zrušit kulturní akci Slavnosti purkrabího Půty. "Byla ztrátová po finanční stránce a nebezpečná po stránce šíření viru vzhledem k tomu, že je to akce masového charakteru a každý rok ji navštíví více jak 6000 lidí," uvedla ředitelka. Naproti tomu se na hradě pořádají akce kulturního léta, kdy je každý víkend ve znamení jiné drobné akce. Správci již plánují větší kulturní akce na podzim i zimu.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, turistika, koronavirus, památky, Loket, hrad, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hradě Loket padají denní rekordy v návštěvnosti  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.