Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj eviduje zájem o investice z Turecka, v jednání je i letecká linka z Istanbulu

Vedení Karlovarského kraje již podruhé jednalo se zástupci tureckého velvyslanectví o možnostech podnikání. Ti se podle hejtmana Petra Kubise (ANO) zajímají zejména o pozemky, na kterých by mohly vzniknout průmyslové zóny.

„Snažíme se, abychom do kraje přivedli zahraniční investory, a to i v souvislosti s útlumem těžby, který kraj citelně poznamená. Chceme, aby tu vznikly nové pracovní příležitosti pro obyvatele regionu a ti tak neměli důvod Karlovarský kraj opouštět. Představili jsme proto zástupci velvyslanectví několik zón v majetku Sokolovské uhelné, které by mohli využít pro své podnikání,“ řekl Petr Kubis.

Vedení kraje se s Turky sešlo již podruhé, protože vnímá, že zájem stále trvá. Vedle představení lokalit pro podnikání, které se aktuálně nachází zejména na Sokolovsku, byla velmi intenzivně diskutována i možnost zřízení letecké linky Istanbul – Karlovy Vary.

„Karlovarský kraj v současné době bojuje s časem, a proto jsme se dohodli, že vytvoříme pracovní skupinu, která by zpracovala konkrétní návrhy a ty pak předala k posouzení a projednání jak české tak turecké straně. Vzhledem k mezinárodní spolupráci budou obě strany komunikovat pomocí videokonferencí, které ušetří mnoho času a případná spolupráce může postupovat rychleji,“ doplnil hejtman.

Jednání se zúčastnili také zástupci Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje, starostka města Sokolov Renata Oulehlová a vedení společnosti Sokolovská uhelná, která je vlastníkem pozemků, na nichž by mohly vzniknout nové průmyslové zóny. Člen podnikatelského sdružení DEIK Orhan Batur Karacibioglu potvrdil, že Turecko má velký zájem o příchod tureckých investorů do kraje. Zejména se jedná o ty, kteří se zabývají oblastí rozvoje nanotechnologií.        

„Obě strany se shodly na další schůzce, kde už by zazněly konkrétní možnosti spolupráce a také požadavky a návrhy potenciálních investorů. V souvislosti s leteckou linkou Istanbul – Karlovy Vary povede Karlovarský kraj další samostatná jednání s tureckou stranou,“ dodala mluvčí kraje Jitka Čmoková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto kr-karlovarsky

Štítky investice, průmyslové zóny, Turecko, Istanbul, letecká doprava, Karlovy Vary, Karlovarský kraj, podnikání, Petr Kubis, ANO 2011, investor, Sokolovská uhelná, Renata Oulehlová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj eviduje zájem o investice z Turecka, v jednání je i letecká linka z Istanbulu  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.