Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Antropologové zkoumají v Chodově ostatky prvního starosty

V Chodově začal antropologický průzkum ostatků prvního starosty Karla Fenkla a jeho rodiny. Na místě, kde byl podle historických pramenů s rodinou pochován, našli archeologové na začátku roku čtyři rakve. Až antropologický výzkum ale určí přesnou identitu všech nalezených ostatků, řekl městský historik Miloš Bělohlávek. Bývalý starosta Karel Fenkl stanul v čele Chodova v roce 1890. Zasloužil se o to, že se Chodov v roce 1894 stal městem a významným průmyslovým a společenským centrem regionu.

"Můžeme již s určitostí říct, že se jedná o bývalého starostu Karla Fenkla. Další ostatky se teprve studují. U všech kosterních ostatků určují antropologové přesnou identitu, věk, pohlaví a další znaky. V neděli je budou antropologové ukládat do rakví," řekl Miloš Bělohlávek. Výsledky výzkumu budou podle něj známy v následujících týdnech.

V současné době se pracuje také na podobě rodinné hrobky. Badatelé nyní čistí vnitřek hrobky i její nadzemní část a dokončená by měla být v červnu. Vedení města ji chce veřejnosti představit 12. června, kdy se koná Noc kostelů. "Vše tak bude připraveno na srpen, kdy si budeme připomínat 100 let od úmrtí Karla Fenkla a během tradiční vavřinecké pouti tak budou ostatky znovu uloženy a nová hrobka bude slavnostně vysvěcena," doplnil Bělohlávek.

Archeologové letos v lednu podle pramenů našli v kryptě ostatky čtyř lidí - tří dospělých a dítěte. Žádná rakev nebyla vyloupena ani otevřena. Hrobka byla ale po druhé světové válce zničena a její nadzemní část zmizela. Badatelé také zjistili, že podzemní část hrobky sloužila k ukládání odpadu ze hřbitova.

Chodov zaplatí opravu hrobu z rozpočtu města a z Česko-německého fondu budoucnosti. Částka se odhaduje na 400.000 korun.

Město loni nechalo zrestaurovat také hrobku místní průmyslnické rodiny Gaschů, jež stála u zrodu strojírenské tradice města. Radnice chce postupně nechat zrenovovat 14 významných hrobových míst, kde spočívají osobnosti Chodova.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, správa, památky, archeologie, pietní, Chodov, rodina, hrobka, rakev, druhá světová válka, Noc kostelů, Česko-německý fond budoucnosti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Antropologové zkoumají v Chodově ostatky prvního starosty  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.