Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Sokolovští hasiči dostanou dekontaminační kanón, koupí jim ho radnice

Ruční, termo aerosolový generátor, se používá pro dekontaminaci, dezinsekci a dezinfekci vnitřních místností a povrchů, například po útoku s biologickými válečnými přípravky. Primárně je toto zařízení dodáváno armádám NATO a Bundeswehru. V minulých dnech s ním do Chebu dorazili hasiči z Moravskoslezského kraje, kteří desinfikovali tamní nemocnici.

„Jako futuristická zbraň, které známe z různých filmů žánrů sci-fi, vypadá dekontaminační termogenerátor Karcher Futuretech SN 50, který budou mít k dispozici hasiči pro boj nejen s koronavirem. A to díky rozhodnutí radních a zastupitelů města Sokolov, kteří schválili nákup tohoto „děla“ za 166 000 korun,“ uvedl mluvčí sokolovské radnice Vladimír Meluzín s tím, že zařízení bude umístěno na sokolovské stanici HZS a bude používán podle potřeby jak v Sokolově, tak na území kraje.

O účinnosti dekontaminačních kanónů se v minulých dnech přesvědčili hasiči i záchranáři na vlastní oči při operaci v chebské nemocnici. Přesně s těmito termogenerátory dorazili na zásah hasiči z Moravskoslezského kraje. Ta byla doplněna o kolegy hasiče ze stanic Cheb a Sokolov a postupně v ochranných oblecích vydezinfikovala všechna určená patra tří areálů nemocnice.

„Přístroj tlakem rozprašuje dezinfekci ve formě aerosolu. Tyto kapénky dokážou zaplnit celý prostor, který je nutný dezinfikovat. Desinfekce několik desítek minut po aplikaci působí, po odvětrání je možné opět prostory normálně používat,“ doplnil mluvčí radnice.

Nákup dekontaminačního termogenerátoru Karcher Futuretech SN umožňuje provádění dekontaminace vnitřních prostor s vysokou účinností a efektivitou a podstatně zkracuje dobu potřebnou na provedení dekontaminace, lze použít i pro školy, ústavy sociální péče, zdravotnická zařízení a další.

„Velice si cením vzájemné příkladné spolupráce mezi HZS Karlovarského kraje a městem Sokolov v oblasti požární ochrany, ochrany obyvatelstva a krizového řízení a chtěl bych poděkovat za dosavadní spolupráci a finanční podporu,“ uvedl Václav Klemák, ředitel HZS Karlovarského kraje.

Jen pro zajímavost dodáváme, že toto zařízení je primárně dodáváno armádám NATO a Bundeswehru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS KK facebook

Štítky hasiči, desinfekce, Sokolov, poděkování, Karlovarský kraj, NATO, nemocnice, Bundeswehr, Moravskoslezský kraj, Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolovští hasiči dostanou dekontaminační kanón, koupí jim ho radnice  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.