Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Před budovu městské policie v Ostrově nainstalovala radnice kontejner na použité injekční stříkačky a jehly

Pohozené injekční stříkačky nebo jehly nacházejí strážníci během svých běžných pochůzek, nicméně převážnou část tvoří nálezy na základě oznámení od obyvatel. Ostrov na Karlovarsku doufá, že se situace s tímto pohozeným nebezpečným odpadem zlepší díky novému kontejneru, který je nově před budovou městské policie.

„Zbavit se použitých jehel a stříkaček může být poměrně složité, v žádném případě totiž nepatří do komunálního odpadu. Mohl by se o ně poranit například člověk u třídící linky či zvíře na skládce. A tak byl ve městě u budovy Městské policie Ostrov právě instalován speciální kontejner, určený na odkládání injekčních stříkaček a jehel,“ informovala radnice na svých webových stránkách.

Radnice se takto inspirovala u větší měst, kde zřízení těchto nádob sklidilo poměrně velký úspěch. Například v sousedním Plzeňském kraji naistalovala organizace Point 14 jen v Plzni pět těchto kontejnerů. Soustředila se přitom na místa, kde se pohybuje hodně osob a kde se stříkačky povalovaly nejčastěji. Jde tak například o vlakové a autobusové nádraží nebo největší městský park.

„Kontejnery totiž zdaleka nepotřebují jen uživatelé drog. Lidé je využívají k odhozu stříkaček použitých k aplikaci svých léků nebo po ošetření zvířat. Kontejnery ale slouží i k odhození tetovacích jehel, jehel použitých při provádění domácího piercingu či nalezených stříkaček ve veřejném prostoru,“ upřesňuje ostrovská radnice.

K bezpečné likvidaci je budou moci v Ostrově používat také zaměstnanci úklidových firem a bezpečnostních a strážních složek. Kontejner je takřka nedobytný. Vyrobený je z pevného materiálu s kompaktní konstrukcí a pevným zámkem.

Jak postupovat při nálezu injekční jehly nebo stříkačky?

  • Objevíte-li někde pohozenou použitou injekční jehlu nebo stříkačku, zásadně se jí nedotýkejte!
  • Nález okamžitě oznamte Policii ČR nebo Městské policii linky 158 a 156 (která zabezpečí jejich bezpečnou likvidaci prostřednictvím vyškolených osob)
  • S použitými injekčními jehlami a stříkačkami se manipuluje pouze pomocí vhodného nástroje (například pinzety nebo kleští, a poté se ukládají do pevného obalu s uzávěrem).

Ohodnoť článek

Foto Město Ostrov

Štítky Ostrov, použité injekční stříkačky, nebezpečný odpad, infekční materiál, kontejner na použité jehly

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před budovu městské policie v Ostrově nainstalovala radnice kontejner na použité injekční stříkačky a jehly  |  Karlovarsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.