Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Třicet let chátrá a na opravu nejsou peníze. Nejdek touží zachránit starou školku

Velké starosti dělá lidem v Nejdku na Karlovarsku opuštěný areál bývalé mateřské školky. Objekt dlouhodobě neplní původní účel a chátrá. Brownfieldu, jak se označují zchátralé nemovitosti, nyní svitla nová naděje. Radnice doufá, že získá dotaci, díky níž by ostudu města mohla proměnit.

Pavilon mateřské školy Lipová je dlouhodobě ve špatném technickém stavu. Naposledy chodily děti do zařízení v roce 1995. Od té doby ale školská budova, jejíž stáří činí zhruba šedesát let, nefunguje. Na nákladnou rekonstrukci navíc městu chybí peníze. Nyní ale radní doufají, že objektu svitla naděje na lepší zítřky. Radnice podala žádost o dotaci, kterou nyní posoudí úředníci z ministerstva pro místní rozvoj. 

„Výzva je zaměřena na revitalizaci území se starou stavební zátěží  prostřednictvím dotace v rámci malých projektů. Cílem programu jsou energeticky účinné revitalizace nevyužívaných a zanedbaných brownfieldů, které často dlouhodobě chátrají, tak, aby je bylo možno znovu plnohodnotně využít v dalším rozvoji,“ uvedla Lucie Dušková z městského úřadu v Nejdku.

Pokud v Praze Nejdku peníze přiklepnou, očekává se nákladná přeměna nemovitosti. Na opravu vytvořilo město už dříve projekt, který počítá například s opravou všech inženýrských vnitřních rozvodů, novým LED osvětlením a vzduchotechnikou. Měnit se budou všechna okna a dveře a vznikne sedlová střecha s krovem ze sbíjených vazníků. Součástí prací je rovněž zateplení stropu nad druhým nadzemním podlažím a zateplení fasády objektu. O patro níž pak dělníci vybudují třídu pro děti, kuchyňku nebo sociální zázemí.

Díky rekonstrukci tohoto pavilonu mateřské školy by získalo město Nejdek kapacitu pro předškolní vzdělávání. Děti tak budou moci být přesunuty do nové, rekonstruované třídy a postupně tak projdou rekonstrukcí i další pavilony mateřské školy, které jsou již též na totální hranici životnosti,“ uvedla Dušková.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Nejdek

Štítky Nejdek, Karlovarsko, Brownfiled, Dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třicet let chátrá a na opravu nejsou peníze. Nejdek touží zachránit starou školku  |  Karlovarsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.