Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Investice do mostů byly potřeba, shoduje se koalice i opozice v Karlových Varech

Končící čtyřleté volební období poznamenala v Karlových Varech pandemie koronaviru a její důsledky v podobě úbytku turistů a letos i válka na Ukrajině a růst cen. Přesto vedení města dokázalo realizovat některé záměry, které byly pro město nezbytné, šlo hlavně o investice do mostů nebo kolonád.

Pomohl k tomu ale 700milionový úvěr. I když je k vedení města opozice kritická, na některých pozitivních krocích se s koalicí na magistrátě shoduje, zjistila v anketě ČTK.

Primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO) hodnotí uplynulé čtyři roky jako velký posun, i když připouští, že některé věci se nepodařilo dotáhnout do konce. „Věcí, které se podařilo, bylo poměrně hodně. Podařilo se nám zrekonstruovat spoustu lávek a mostů, postavili jsme nový most, modernizovaly se školy, vyřešila se ubytovna v Charkovské. Dařily se i věci pro seniory, dostavěl se domov důchodců, vznikla zahrada seniorů,“ vyjmenovala některé z úspěchů koalice Pfeffer Ferklová.

„Co se nepodařilo, je parkování, ale v tom hraje roli i procesní hledisko, úplně se nedalo ty věci posunout rychleji, a myslím, že další volební období by mělo být hlavně o parkovacích plochách,“ míní primátorka. Za čtyři roky se také nepodařil do konce dotáhnout vznik vysoké školy ve městě a také bydlení pro mladé, i když město už má připravené podklady pro družstevní bydlení, které by v tomto ohledu mohlo pomoci.

Náměstek primátorky Petr Bursík (ODS) vyzdvihl mezi úspěchy koalice ANO, ODS a Karlovaráci tři opravené lázeňské kolonády a hlavně systémový přístup k opravám mostů, ale i komunikací ve všech čtvrtích města. „Ta doba covidová zbrzdila investice do města, ale i tak se domnívám, že v rámci možností, které nám rozpočet nabídl, byly investice, údržba i kultura, která tu je pro lidi, velmi proaktivní. Ale snažíme se měnit postupy i v rámci údržby, mění se systém sekání trávy, vznikají nové nebo se obnovují vodní plochy a vodu se snažíme zadržovat i v rámci oprav komunikací,“ řekl Bursík.

Připomněl i řešení problematických lokalit kolem ubytoven, ale třeba i Karlovarské kulturní léto, cyklus kulturních akcí, který vznikl jako reakce na covidovou pandemii.

Investice města oceňuje i opozice. „Za uplynulé volební období lze říci, že se povedlo rozjet několik velkých investičních akcí, které jsou ve městě potřeba. Opravují se mosty, terminál Tržnice nebo Vřídelní kolonáda. Bohužel za cenu velkého zadlužení, mnohdy netransparentně, a některé realizace jsou fiaskem, například právě zmiňovaná Tržnice. Co se současnému vedení skutečně nepovedlo, je nastavit dialog s občany a jejich zapojení do rozhodování. Jsme rádi, že i díky našemu tlaku z opozice se podařilo obsadit do Kanceláře architektury města a Karlovarského symfonického orchestru odborné vedení bez politického klíče,“ řekla Barbora Hradečná z opozičních Pirátů.

I Michaela Tůmová z opoziční Karlovarské občanské alternativy (KOA) některé kroky současné koalice pochválila. „Za úspěchy je možno považovat dílčí rekonstrukci Vřídelní kolonády, organizaci Karlovarského kulturního léta nebo schválení Strategie KV°2040. Podařilo se také dokončit některé projekty připravené ještě koalicí vedenou KOA, byť někdy v upravené podobě. Příkladem takového projektu je rekonstrukce předprostoru Tržnice nerespektující doporučení Kanceláře architektury města pro pojetí tohoto veřejného prostoru,“ uvedla Tůmová.

Klíčovým nedostatkem je ale podle ní nepřipravenost projektů pro další rozvoj města, což může v budoucnu ohrozit možnosti čerpání z dotačních programů.

„Za nepovedenou považujeme komunikaci vedení města se širokou i odbornou veřejností, personální politiku vedení města ve vztahu k vybraných příspěvkovým organizacím nebo vyhlášku o omezení provozu nočních klubů v obchodně-správním centru města. V některých případech se nepodařilo řádně nakládat s majetkem města, například jde o prodej lesoparku pod hotelem Imperial nebo nevýhodnou směnu vily v Tuhnicích za pozemky ve Dvorech. Za netransparentní můžeme označit prodloužení nájemní smlouvy karlovarské teplárny,“ doplnila výhrady opozice Tůmová.

Lázeňské město ročně hospodaří s rozpočtem ve výši zhruba 1,2 až 1,4 miliardy korun. Některé příjmy města zasáhla pandemie koronaviru, například poplatky z lázeňského pobytu, a na druhou stranu náklady rostly. Propady příjmů byly v desítkách milionů korun a naopak desítky milionů korun navíc musí nyní dávat město na pokrytí vyšších výdajů hlavně za energie.

Před čtyřmi lety v komunálních volbách vyhrálo hnutí ANO, které pak sestavilo koalici s ODS a Karlovaráky. Podle vedení města se koalice ukázala jako soudržná a schopná se na prioritách vždy dohodnout. Primátorka Andrea Pfeffer Ferklová chce svůj post obhajovat i v letošních volbách, které se uskuteční 23. a 24. září.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, volby, obce, Karlovarský, koalice, Karlovy Vary, radnice, pandemie covidu-19, investice, ruská invaze na Ukrajinu, Andrea Pfeffer Ferklová, ANO 2011, ODS, Karlovarská občanská alternativa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Investice do mostů byly potřeba, shoduje se koalice i opozice v Karlových Varech  |  Karlovarsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.