Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Karlovarském kraji začal tým zdravotníků očkovat bezdomovce

Mobilní očkovací tým v Karlovarském kraji dnes začal očkovat lidi bez domova proti nemoci covid-19. Ráno vyrazili zdravotníci do karlovarské Armády spásy, kde se vakcinace týkala zhruba 60 lidí. Poté budou pokračovat v očkování po celém kraji. K vakcinaci lidí na ulici používají zdravotníci jednodávkovou vakcínu Janssen od firmy Johnson & Johnson. Lidé bez přístřeší se totiž nezdržují na jednom místě a hrozí, že by se zdravotníkům nepodařilo podat jim i druhou dávku. Zájem o očkování byl v Armádě spásy velký.

Žádali jsme stát o dodávku Janssenu sto dávek plus tisíc dávek. Na lidi bez domova použijeme tolik, kolik bude potřeba. Očkujeme i nepojištěné jedince, stát uhradí vakcínu a Karlovarský kraj uhradí spotřební materiál, náklady na zdravotníky a podobně," řekla krajská koordinátorka pro očkování Dagmar Uhlíková.

Pro vakcínu si přišel i Marek z Karlových Varů. „Je pro mě důležité, abych neměl strach někam chodit a normálně žít. Mohu jít mezi lidi s tím vědomím, že jsem čistý," uvedl.

Podle mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Markéty Singerové bylo očkování bez problémů. "Zájemci o očkování jsou instruovaní, zaměstnanci Armády spásy je na to připravili. Vědí, že je důležité být očkován a chráněn," řekla mluvčí. Po očkování dostali zájemci nalepovací štítky s QR kódem, kde je i číslo šarže vakcíny. Vytištěný certifikát obdrží očkovaní do jednoho týdne.

Armáda spásy si již před časem sama zajistila hromadné očkování prvních zájemců s pomocí praktického lékaře. Podle sociální pracovnice Armády Spásy Diany Derahové je o vakcinaci mezi klienty zájem. Z 300 klientů, kteří využívají služby Armády Spásy, dostala vakcínu zhruba polovina.

V dalších dnech vyrazí očkovací tým na Chebsko, kde je podle koordinátorky nejméně lidí očkovaných. Jednodávkové vakcíny tam budou podávat jak lidem bez přístřeší, tak i dalším zájemcům. "Bohužel nové případy covid pozitivních jsou zase na Chebsku. Budeme postupovat tak, abychom proočkovali region, protože nechceme zažít to, co jsme prožili loňský podzim, tu zátěž nemocnic," uvedla koordinátorka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Karlovarská krajská nemocnice

Štítky koronavirus, sociální, očkování, bezdomovci, Armáda spásy, zdravotnický pracovník, Karlovarský kraj, bezdomovec, Johnson & Johnson, Janssen Pharmaceutica, okres Cheb, Karlovarská krajská nemocnice, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji začal tým zdravotníků očkovat bezdomovce  |  Karlovarsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.