Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Radnice se bojí obchodníků s chudobou, vyhlašuje proto další bezdoplatkovou zónu

Město Ostrov rozšiřuje území, na kterém nebude možné čerpat sociální dávky. Chce se tak bránit proti spekulantům, kteří skupují byty a do nich následně sestěhovávají sociálně slabé občany z různých koutů republiky bez jakékoliv vazby na region. Podle starosty města Jana Bureše (ODS) se zatím v případě Ostrova jedná o preventivní opatření.

„Lokality v okolí Starého náměstí a Jáchymovské ulice jsme pečlivě vybírali a na jejich volbě se podílela  jak státní, tak i naše městská policie. Jedná se problémová místa se zvýšeným počtem případů narušování občanského soužití, narušování veřejného pořádku, výtržností a v neposlední řadě užití vozidla pod vlivem návykové látky. K této statistice protiprávních činů podala Policie České republiky stanovisko, že se jedná o jeden z nejzatíženějších úseků města,“ vysvětluje Jan Bureš,

Vyhlášením bezdoplatkové zóny chce vedení města přispět ke zlepšení bezpečnostní situace ve vybraných lokalitách a zastavit vyplácení doplatků na bydlení pro všechny, kteří se nově přistěhují. „Opatření se tak dotkne výlučně občanů, kteří nově zažádají u úřadu práce o doplatek na bydlení a doloží nájemní či ubytovací smlouvu k prostorám v objektu nacházejícím se ve vyhlášené bezdoplatkové zóně,“ pokračuje starosta.

Cílem vyhlášení bezdoplatkových zón je zejména zamezení obchodu s chudobou spojeného s nárůstem kriminality. S ohledem na aktuální legislativu se jedná o jediný funkční model v boji proti spekulantům, kteří skupují byty a do nich následně sestěhovávají sociálně slabé občany z různých koutů republiky bez jakékoliv vazby na region.

„Opatření rovněž zamezí nežádoucí migraci těchto lidí v rámci města, což dosud bránilo smysluplné sociální práci. Bez podobné vyhlášky má město svázané ruce a je proti podobným praktikám na svém území zcela bezzubé,“ doplňuje Kateřina Šplíchalová, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví.

Ostrov není jediným městem v Karlovarském kraji, kde se k podobnému kroku rozhodli. V Sokolově, Aši a Chodově vedl tento krok k uklidnění napjaté situace ve vybraných lokalitách. „V Ostrově není zatím situace tak dramatická jako v některých dalších městech České republiky. Opatření má především preventivní charakter do budoucna tak, aby město Ostrov předešlo tomu, že by se na jeho území stěhovali lidé, kteří zneužívali dávkový systém v jiných městech a obcích, které k vyhlášení bezdoplatkových zón již přistoupily a hledali by tak možnost čerpat sociální dávky na území našeho města,“ uzavírá starosta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky nezdoplatková zóny, Ostrov, obchod s chudobou, Karlovaský kraj, Jan Bureš, ODS, Policie České republiky, Staré náměstí, Úřad práce České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice se bojí obchodníků s chudobou, vyhlašuje proto další bezdoplatkovou zónu  |  Karlovarsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.