Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Obyvatelé Hor na Karlovarsku nechtějí v obci skladové haly

Obyvatelé obce Hory na Karlovarsku ve čtvrtečním referendu výraznou většinou odmítli záměr na stavbu dvou skladových hal v obci. Proti bylo 125 ze 131 platných hlasů. Projekt Středisko obchodu a služeb - Hory I. chystá soukromý investor, proti původním plánům záměr výrazně přepracoval. Záměr stavby posoudí krajský úřad, stanovisko obce pro něj bude jedním z podkladů.

V obci s bezmála 300 obyvateli je 244 oprávněných voličů. K referendu jich přišlo 132. Jeden hlas byl neplatný. Celkem se tak hlasování zúčastnilo 54,1 procenta oprávněných voličů. Pro platnost referenda by stačilo 25 procent. "Takovou účast jsme ani nečekali, jsme velice potěšena, že budoucnost obce není lidem lhostejná," uvedla starostka Hor Lucie Hostašová (nez.).

Záměr stavby dvou hal pro internetové prodejce nyní prochází posuzováním vlivu na životní prostředí. Protože je ale v souladu s územním plánem a je situován na pozemcích v soukromém vlastnictví, stanovisko obce je jen jedním z podkladů pro posouzení záměru Krajským úřadem Karlovarského kraje.

Původní projekt, který vznikl už před 20 lety, počítal se stavbou obchodního centra s kinem, čerpací stanicí, motelem a dalšími službami. Přepracovaný záměr si sice nechal původní název, ale místo služeb pro občany počítá se stavbou dvou hal o ploše 27.000 a 19.000 čtverečních metrů. Dopravní napojení areálu by bylo po stávajících komunikacích.

Lidé z obce, kde se počítá s výstavbou dalších desítek rodinných domů, se obávají nárůstu dopravy. Skladové haly by také stály jen desítky metrů od nejbližších rodinných domů. Na druhou stranu by obec měla vyšší příjmy například z daně z nemovitostí. I proto se zastupitelstvo obce rozhodlo vyhlásit referendum, ve kterém se obyvatelé mohli k záměru vyjádřit.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, referendum, stavby, Karlovarsko, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Hor na Karlovarsku nechtějí v obci skladové haly  |  Karlovarsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.