Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Bečovské botanické zahradě připravují expozici vodních rostlin

V botanické zahradě v Bečově nad Teplou na Karlovarsku připravují novou expozici vodních rostlin. Ve dvouhektarovém areálu je připraveno několik sádek, ve kterých pracovníci zahrady chystají vhodné prostředí pro různé druhy rostlin i živočichů. Kompletní příprava expozice potrvá pět let a vyjde přibližně na jeden milion korun, řekl správce Bečovské botanické zahrady Jiří Šindelář.

"Budou tam rostliny dvou kategorií. Budou tam rostliny přírodní, to znamená pocházející z přírodních přirozených lokalit v České republice, respektive v Karlovarském kraji. Chtěli bychom být takovou genofondovou základnou pro vodní a bažinné rostliny z Karlovarského kraje. Pak tam budou rostliny zahradní, okrasné, z různých světadílů, z Asie po Severní Ameriku, a dále rostliny šlechtěné pro krásu svých květů," uvedl Jiří Šindelář.

Z rostlin tam chtějí pracovníci vysadit například lekníny, stulíky, ďáblíky, suchopýry nebo orobince. Shánět některé druhy rostlin je podle správce zahrady obtížné. Pomáhají s tím například Akademie věd, správa CHKO Slavkovský les nebo ostatní botanické zahrady. K zajištění ekosystému tam budou v bečovské zahradě vysazeny také ryby, býložravé i dravé.

V okolí sádek by se měly upravit cesty a umístit lavičky a informační tabule. Z původní provozní budovy sádek chtějí provozovatelé vybudovat výukové centrum. Prostory by poté mohly sloužit ke vzdělávacím programům pro návštěvníky, školní exkurze nebo letní tábory, které se v areálu konají.

Sádky jsou nedílnou součástí původní botanické zahrady, která byla založena před více než 100 lety. V 50. letech ale byly od zbytku zahrad odděleny a byly využívány pro průmyslový chov ryb. Loni si je botanická zahrada pronajala zpět.

Bečovská botanická zahrada patří k nejstarším fungujícím botanickým zahradám v Česku, ale mezi lety 1945 a 2005 byla téměř zapomenuta a málem zanikla. V minulých letech se v zahradě podařilo obnovit cesty a vybudovat zázemí, které zahrnuje nejen posezení a dětská hřiště, ale například i plochu Korunního rybníka s moly a loďkami, které jsou volně k využití.

Autoři | Foto Bečovská botanická zahrada

Štítky ČR, příroda, Bečov nad Teplou, botanická zahrada, rostliny, zahrada, Karlovarský kraj, Jiří Šindelář, hydrofyty, Česko, Bečovská botanická zahrada, Asie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Bečovské botanické zahradě připravují expozici vodních rostlin  |  Karlovarsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.