Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Cheb jedná s krajem o převzetí domova pro postižené Vilík

Město Cheb utlumí sociální službu pro zdravotně postižené Vilík. Její provoz je finančně příliš náročný. Zároveň ale vedení města jedná s Karlovarským krajem o převzetí služby. V případě, že by kraj provozování zařízení převzal, péče o většinou dětské klienty by zůstala zachovaná, řekl včera novinářům starosta Chebu Antonín Jalovec (VPM).

Rozhodnutí o útlumu Domova pro osoby se zdravotním postižením Vilík vycházelo z analýzy sociálních služeb ve městě a nákladů na jejich provoz. Výdaje města na sociální péči podle Jalovce každoročně rostou. V případě zařízení Vilík jsou roční náklady přes 11 milionů korun, město z toho hradí asi 6,2 milionu. Zařízení, které pečuje především o děti a mladé klienty s mentálním nebo kombinovaným postižením, má kapacitu 13 klientů. Většina z nich přitom není z Chebu.

"My netoužíme tu službu úplně zlikvidovat. Odhlasovali jsme jen, že by mělo dojít k útlumu tak, aby tam nebyli dočasně přijímáni noví klienti. To by mohlo zkomplikovat jakékoli změny. Jednali jsme na kraji s radním Robertem Pisárem (STAN) o možnostech kooperace s krajem na dalším provozu. Zatím se jeví jako pravděpodobná možnost, že by v příštím roce kraj službu převzal," uvedl Jalovec.

Město by kraji na oplátku poskytlo bezplatně celý areál, ve kterém se vila s domovem pro postižené nachází. Podle Jalovce by to kraji do budoucna umožnilo případně službu i dál rozvíjet.

Karlovarský kraj provozuje dvě zařízení podobného typu, jedno je Pata u Aše, druhé Mariánská u Mnichova nedaleko Mariánských Lázní. Obě tato zařízení jsou ale orientovaná spíše na dospělé klienty, zatímco chebský Vilík spíše na děti a mladistvé. Přechod klientů z Vilíku do těchto zařízení by tak asi nebyl ideální.

Podle Jalovce musí návrh řešení ještě schválit Karlovarský kraj a bude nutné doladit i další detaily. Pokud nenastanou problémy, mohl by domov Vilík přejít pod Karlovarský kraj v příštím roce.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky správa, sociální, služba, Vilík, Cheb, domov, Karlovarský kraj, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cheb jedná s krajem o převzetí domova pro postižené Vilík  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.