Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Františkovy Lázně se dočkají nové výpravní budovy za 237 milionů korun

Ve Františkových Lázních na Chebsku připravuje Správa železnic (SŽ) rekonstrukci výpravní budovy na nádraží v centru města. Zahájení stavby je naplánováno na podzim příštího roku, s dokončením se počítá koncem roku 2023. Náklady na jednu z největších stavebních akcí Správy železnic v Karlovarském kraji v příštích letech se odhadují na 237 milionů korun.

V současné době připravuje Správa železnic projektovou dokumentaci. „Kompletní rekonstrukce objektu bude zahrnovat celkovou rekonstrukci interiéru a všech rozvodů i výměníku tepla. Pro cestující vznikne nové sociální zařízení. V odbavovací hale bude vytvořený komerční prostor pro umístění například rychlého občerstvení či prodejny," uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Vedení Františkových Lázní pomáhá při hledání využití budovy, své místo by tam mohla najít například městská policie.

Výpravní budova se nachází v památkové rezervaci v centru města, na připravované opravy tak dohlíží památkáři. „Správa železnic přistupuje k budově jako k památce a při rekonstrukci získá fasáda objektu původní historický vzhled," řekl mluvčí.

Nově opravený objekt bude mít bezbariérový hlavní vstup, v suterénu bude také provedena příprava pro výstavbu podchodu pod stanicí. Do části zrekonstruované budovy se z nevyhovujících prostor přesune pracoviště Správy železnic, vybudují se tam také nové byty.

Součástí projektu je i úprava okolí budovy, která zahrnuje nové chodníky, úpravy zeleně, uzamykatelné cykloboxy, nabíjecí stojan pro elektrokola a přípravu pro nabíjecí stojany pro elektromobily. Počítá se také s vytvořením nových parkovacích míst.

Správa železnic chystá opravit v Karlovarském kraji i další výpravní budovy. Nejnákladnější bude v příštích letech rekonstrukce nádražní budovy v Chebu za 820,8 milionu korun. Obnova ašské budovy na nádraží vyjde na 84,4 milionu korun, rekonstrukce objektu v Bečově nad Teplou na 67,1 milionu korun. Opravit přijde také budova v chodovském nádraží za 38 milionů korun. Všechny připravované akce Správy železnic by měly začít v příštím roce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Wikimedia Commons/Lubor Ferenc

Štítky nádraží, rekonstrukce, Františkovy Lázně, výpravní budova, Správa železniční dopravní cesty, Karlovarský kraj, okres Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Františkovy Lázně se dočkají nové výpravní budovy za 237 milionů korun  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.