Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Soud povolil prodej výrobce hudebních nástrojů Strunal Schönbach

Krajský soud v Plzni dal souhlas s prodejem části majetku firmy Strunal Schönbach, která je v insolvenci. Přední evropský výrobce smyčcových hudebních nástrojů a kytar bude rozprodán mimo dražbu, rozhodl soud. Do prodeje ale zatím nejde nemovitý majetek firmy, který má účetně nejvyšší hodnotu. Usnesení bylo zveřejněno v insolvenčním rejstříku.

Strunal Schönbach se dostal do problémů na konci loňského roku. Pokus o reorganizaci ale hlavně kvůli koronavirové krizi nevyšel a firma skončila v insolvenci. Nyní dostal insolvenční správce povolení podnik rozprodat.

Do prodeje tak půjdou dopravní prostředky, stroje a zařízení, inventář i drobný majetek, obchodní závod dlužníka s obchodní firmou Strunal Schönbach s.r.o., soubor ochranných známek i ostatní nehmotný majetek a software.

Podle soupisu majetkové podstaty představuje hodnota majetku firmy Strunal Schönbech přes 53 milionů korun, přičemž nejvyšší cenu má areál firmy v hodnotě 33,6 milionu korun. Toho se ale rozhodnutí soudu o prodeji netýká. Podle zákona lze při prodeji mimo dražbu kupní cenu stanovit pod cenu odhadní. Insolvenční správce ale musí přihlédnout i k nákladům, které by jinak bylo nutné vynaložit na správu zpeněžovaného majetku.

Soud při prodeji stanovil jasné podmínky, a to že majetek bude prodán zájemci s nejvyšší nabídkou, kupní cena bude uhrazena nejpozději při podpisu kupní smlouvy a insolvenční správce má právo odmítnou všechny předložené nabídky.

Pro tradici výroby hudebních nástrojů na západě Čech je ale větší ztrátou konec další z firem, jejichž značka měla světový zvuk. V insolvenci je i kraslický závod Amati - Denak, který ale stále ještě v omezených možnostech funguje, a má tak šanci na záchranu.

Společnost Strunal Schönbach, sídlící v Lubech u Chebu, vzešla z národního podniku Cremona. Před rokem 1989 byla největším výrobcem a vývozcem strunných hudebních nástrojů v Evropě. Dosahovala obratu až 500 milionů korun a byla také první společností, která měla za minulého režimu svoji pobočku v USA.

Strunal zaměstnával v poslední době asi padesát lidí. Dostali výpověď ke konci července. V tíživé situaci jsou ale další výrobci hudebních nástrojů, které insolvenční správce oslovil s nabídkou na odkoupení nebo převzetí provozu Strunalu. Všichni odmítli.

V roce 2019 měl Strunal podle účetní uzávěrky tržby přes 30 milionů a celkový obrat 35,7 milionu korun. Vykázal ale ztrátu 15,5 milionu korun, v roce 2018 to byla ztráta 13,3 milionu korun.

Ještě před krachem společnosti se podařilo zachránit alespoň sbírku hudebních nástrojů, která byla v majetku firmy. Odkoupil ji Karlovarský kraj a před epidemickými opatřeními byla k vidění v budově lubské radnice.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto strunal

Štítky ČR, stroje, hudba, dřevo, soud, insolvence, Strunal Schönbach, hudební nástroj, Krajský soud v Plzni, koronavirová krize, USA, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud povolil prodej výrobce hudebních nástrojů Strunal Schönbach  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.