Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

KHS: Nákaza na Chebsku je souhrou komunitního a rodinného přenosu

Rychlý nárůst o desítky případů nákazy koronavirem na Chebsku je podle hygieniků souhrou komunitního a rodinných přenosů. Daří se ale i dohledávat kontakty nakažených a posílat je na vyšetření. Krajská hygienická stanice (KHS) Karlovy Vary s provozovateli zařízení zdravotnických a sociálních služeb spolupracuje, sdělila mluvčí KHS Karlovy Vary Michaela Zajíčková.

"Komunitní přenos onemocnění covid-19 v kraji i v okrese Cheb je zhruba na stejné úrovni jako v ostatních krajích. Přibližně od začátku měsíce března evidujeme případy, kdy došlo ke komunitnímu přenosu, máme také několik ohnisek rodinných výskytů a výskyt onemocnění byl potvrzen i ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních sociální péče v kraji. Tyto potvrzené případy ale nemusí vždy souviset se zdravotní péčí," uvedla Michaela Zajíčková.

V Karlovarském kraji se dosud nakazilo koronavirem 351 lidí. Při přepočtu na počet obyvatel je Karlovarský kraj druhý nejpostiženější hned za Prahou. Zhruba dvě třetiny nakažených v kraji jsou z Chebska. Výrazně nákaza v okrese Cheb zasáhla Mariánské Lázně, jen v mariánskolázeňské nemocnici je podle krajských hygieniků už 43 případů nákazy, celkově ve městě bylo ráno 51 nakažených.

Jak upozornila mluvčí krajských hygieniků, většina zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb v kraji testuje na koronavirus nové pacienty. Povinně testování podstupuje personál pobytových zařízení sociálních služeb, ze kterých také částečně vycházejí potvrzené případy onemocnění.

"Celkový zvýšený nárůst potvrzených případů v okrese Cheb tedy souvisí s kumulovaným lokálním výskytem, který je i výsledkem aktivního vyhledávání rizikových kontaktů již potvrzených případů," uvedla Zajíčková.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, Chebsko, Krajská hygienická stanice, okres Cheb, COVID-19, Karlovy Vary, infekční onemocnění, sociální služby, Cheb, Karlovarský kraj, Praha, Mariánské Lázně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KHS: Nákaza na Chebsku je souhrou komunitního a rodinného přenosu  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.