Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Stát dovezl do postiženého kraje roušky, nyní ale nařídil respirátory

Jeden z nejpostiženějších krajů České republiky, Karlovarský, dostal od státu v minulých dnech zhruba půl milionu ochranných roušek. Sotva je starostové stihli rozdat, stát nařídil nošení respirátorů. O jejich dodávce se už ale nemluví.

„Roušky byly okamžitě rozebrány. Dostali jsme jich patnáct tisíc. Rozhodli jsme se je distribuovat za pomoci našich hasičů seniorům starším 65 let a to po deseti kusech. Zbylých zhruba pět tisíc kusů jsme rozdali na recepci městského úřadu,“ řekl starosta Horního Slavkova Alexander Terek (nez).

A zatímco v Horním Slavkově upřednostnili seniory, v obci Velká Hleďsebe si mohl každý obyvatel vyzvednout své dvě roušky na radnici. „Pokud si je nemohou vyzvednout na radnici, na telefonické požádání jim je rozváželi naši dobrovolní hasiči až domů. Respirátory občanům nenáležely, byly určeny pouze pro školská zařízení. Takže Základní devítiletá škola dostala přiděleno 130 respirátorů, jedna mateřská škola 100 a druhá menší MŠ 60 respirátorů. Občané by také chtěli respirátory,“ sdělila starostka Velké Hleďsebe Jaroslava Brožová Lampertová (ANO) s tím, že pokud obec dostane další ochranné pomůcky, opět budou rozdány občanů.

Menší zájem o ochranné pomůcky registroval starosta Kraslic Roman Kotilínek (HNHRM). Do jejich obce s rozšířenou působností (ORP) bylo přivezeno 37 tisíc kusů roušek. „Osobně jsem je se svými spolupracovníky rozvážel do všech měst a obcí našeho ORP. Budu-li hovořit za Kraslice, dostali jsme k distribuci občanům necelých 20 tis. roušek, které si mohou občané vyzvedávat.  Zatím si občané převzali zhruba deset tisíc roušek, máme jich tedy dispozici ještě zhruba polovinu. Myslím, že prvotní zájem o roušky už máme za sebou, nicméně, distribuce stále probíhá a výdejní místo i nadále funguje,“ uvedl Roman Kotilínek.

A určité zásoby roušek mají i v Rotavě. Zdejší starosta Michal Červenka (ČSSD) sdělil, že roušky byly ihned distribuovány všem seniorům nad 70 let. Ostatní obyvatelé města si pro ně chodili průběžně na úřad a každý z nich měl nárok na tři roušky.  „Myslím si, že většina těch, kteří o ně měli zájem, si již roušky vyzvedla. Odhaduji to na necelou polovinu z třech tisíc obyvatel. Vzhledem k tomu, že část občanů avizovala, že se svých roušek vzdává, máme jich zatím dostatek a budeme je tady uvolňovat v následujícím týdnu,“ dodal Michal Červenka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ochranné pomůcky stát, Karlovarský kraj, rouška, respirátor, Česko, Horní Slavkov, Michal Červenka, Velká Hleďsebe, Jaroslva Brožová Lampertová, ANO 2011, Kraslice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Luděk Matouš

Když sleduju to dění v Karlovarskym kraji je mě smutno z toho kdo vede boj s pandemijí jestli politici nebo Blatný ,ale na každej pád to vedou zřejmě lidi kterým na tom kraji a lidech zřejmě nezáleží .Jinakby přece nemohli bejt tak blbí aby posílali roušky a nařizovali respirátory .Nevim jestli vubec na řízení takovýho maléru mají odborný a morální kvality .Babiš se hádá s ministrama ,odborníkama z kde kým ,to je Premiér?A president zalezlej v Lánech -vrchní velitel,nevšim jsem si,nedělá pro změnu nic -podívejme se do zahraničí tam se nehádaj a pracujou pak i obyvatelstvo uzná že stojí za to se uskrovnit u nás se chodí na mejdany a fotbaly

Pondělí, 22. února 2021, 08:38Odpovědět

Stát dovezl do postiženého kraje roušky, nyní ale nařídil respirátory  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.