Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Některé skiareály v Karlovarském kraji budou letos šetřit

Jen některé lyžařské areály v Karlovarském kraji chystají na letošní zimní sezonu novinky. Do zasněžovací technologie investoval například skiareál Bublava nebo Klínovec. Ostatní střediska kvůli úsporám vynuceným pandemií koronaviru zatím investovat nebudou. Zájem o lyžařské pobyty je letos podle provozovatelů areálu nižší než loni.

Lyžařský areál na Bublavě pořídil novou čerpací stanici, zasněžovací tyčová a vrtulová děla, postavil také nový jez na Stříbrňském potoce přibližně za čtyři miliony korun. Loni se kvůli nedostatku sněhu a nízkým teplotám nepodařilo zasněžit hlavní sjezdovku, areál tak přišel o značnou část lyžařů. Nová technologie ale dokáže podle provozovatele areálu Jiřího Lhoty dvakrát rychleji zasněžit celý areál.

Podle Lhoty zatím zájem o lyžařské pobyty je. "Myslíme si, že Češi se rozhodnou trávit zimní dovolenou doma, jako tomu bylo v létě. Riziko nákazy je hlavně v uzavřených kabinkách, my máme pouze otevřenou sedačkovou lanovku a menší vleky," řekl Lhota. Úbytek lyžařů pocítí podle něj hlavně u cizinců, například Němci tvoří až 40 procent návštěvníků.

Do zasněžovací technologie letos investoval i největší areál v Krušných horách Klínovec. Pořídili tam 13 tyčových a šest vrtulových děl. Větší investice areál uskutečnil loni, investoval například do stavby nové lanovky Dámská za 110 milionů korun nebo do retenčních nádrží pro umělé zasněžování.

Kvůli úsporám a nejistotě ohledně přijmů letos provozovatelé skiareálu Novako na Božím Daru nechystají žádné velké investice. "Jsme opatrnější, spíše šetříme. Bojíme se, aby nás znova nezavřeli jako na jaře. To by bylo pro náš malý rodinný areál devastační. Hlavní je pro nás udržet si zaměstnance," řekla za areál Novako Pavlína Nováková.

"Děláme si průzkum u místních hoteliérů a lidé zatím o pobyty na horách zájem mají, ale ne v takové míře jako před lety. Například ještě nejsou zcela zarezervované termíny na Vánoce, které bývají už zpravidla od začátku roku obsazené," uvedla Nováková. Zájem o lyžařské pobyty projevují i školy.

Autoři | Foto Roman Kořinek

Štítky ČR, turistika, rekreace, koronavirus, hory, Karlovarský, Karlovarský kraj, technologie, pandemie covidu-19, Bublava, Klínovec, Lhoty, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé skiareály v Karlovarském kraji budou letos šetřit  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.