Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kraj si hýčká své přírodní bohatství, na jeho ochranu investuje miliony korun

Čtyři miliony korun vyčlenil kraj v letošním roce na údržbu chráněných lokalit, přírodních památek a rezervací. Aktuálně zafinancoval například práce na úpravě stavu přírodní památky Rotavské varhany. Pro následující roky je sestaven seznam dalších území, kde jsou zapotřebí podpůrné zásahy, například obnova přírodní památky Malý Stolec ve Stráži nad Ohří.

Kromě chráněných území, která se nacházejí v Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les a ve vojenském újezdu Hradiště, se kraj stará o více než 70 přírodních památek a rezervací, ležících takzvaně ve volné krajině.

„Jsou dvě možnosti, jak tuto péči zajistit. Buď můžeme financovat potřebné zásahy v lokalitách z rozpočtu kraje. Platí to pro drobné každoroční zásahy, jako byl nyní ten v okolí Rotavských varhan, kde jsme za cca 40 tisíc korun nechali v první polovině letošního roku vyčistit skály od dřevin, křovin či mechu.  Někdy je ale třeba přistoupit i k finančně velmi náročným sanačním projektům. V takových případech pak kraj žádá o dotace z Operačního programu Životní prostředí,“ upřesnil krajský radní Karel Jakobec.

Ty jdou především na ochranu ohrožených rostlin a živočichů, zajištění ekologické stability krajiny a na vznik a zachování přírodních prvků v osídlených oblastech. Karlovarskému kraji se úspěšně daří získávat tyto finanční prostředky. V uplynulých letech například realizoval opatření za téměř tři miliony korun v Doupovských horách, Tisovci a na Šibeničním vrchu. V roce 2019 se nám podařilo uspět s žádostí o dotace na zlepšení biodiverzity v lokalitách Borecké rybníky a Vladař ve výši cca 3,2 milionu. V současné době v uvedených územích probíhají práce, které budou ukončeny v roce 2021,“ dodal Jakobec.

Mimoto kraj letos nechal vyčistit stávajících pět tůněk v oblasti evropsky významné lokality Lomnický rybník nebo vyhloubit novou tůňku na Přebuzském vřesovišti, kde se vyskytují ohrožené druhy vážek a obojživelníků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto kamposokolovsku.cz

Štítky CHKO, ekologie, ochrana prostředí, Karlovarský kraj, investice, přírodní památka, Stráž nad Ohří, Karel Jakobec, CHKO Slavkovský les

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj si hýčká své přírodní bohatství, na jeho ochranu investuje miliony korun  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.