Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Textilní firmy z Karlovarského kraje šijí nově roušky i pláště

Některé textilní firmy v Karlovarském kraji začaly od začátku šíření koronaviru šít také roušky či jiné ochranné prostředky. Jednou z nich je například výrobce bytového textilu firma Anat s.r.o. z Kynšperku nad Ohří, která začala od března dodávat roušky obcím, podnikatelům i do zahraničí. Ochranné prostředky nyní šije také Kristina Tomandlová s firmou Erin v Karlových Varech, která se jinak specializuje na kvalitní profesní oděvy.

Společnost Anat už vyrobila odhadem desetitisíce roušek a všechny také prodala. Výrobu chce i nadále podle jednatele společnosti Josefa Kubáta zachovat. "Například celý dnešek rozvážíme roušky do Německa," řekl Josef Kubát.

Velký zájem o ochranné prostředky je podle něj právě ze zahraničí. Jejich výroba se firmě ekonomicky vyplatila, nahradila zakázky běžné výroby, kterých v posledních týdnech bylo výrazně méně.

Firma běžně ušije za den až 500 roušek. Vyrábí je z nanovlákna a také z bavlny. Dává do nich i filtry. Kromě roušek nyní vyrábí také lékařské a pacientské pláště, ošetřuje je oxidem titaničitým, který ničí bakterie a viry na povrchu.

Společnost, která má nyní šest zaměstnanců a čtyři z nich šijí, se od roku 1997 zabývá textilní výrobou. Zaměřuje se na textilní vybavení pro předškolní zařízení, jako například síťové výplně do prolézaček a jiné bezpečnostní prvky nebo bytové doplňky.

Majitelka firmy Erin Kristina Tomandlová šije profesní oděvy pro hotely a gastronomická zařízení, mimo jiné i pro karlovarský Grandhotel Pupp, již od roku 1994. Nově ale šije i ochranné prostředky.

"Museli jsme změnit výrobní program, abychom nemuseli propustit zaměstnance nebo jim krátit mzdy. Pokrylo nám to výpadek, abychom měli na mzdy, nájem a energie, ale nezabezpečilo nás to na další měsíce," řekla Kristina Tomandlová.

Firma nově vyrábí dvouvrstvé textilní pratelné roušky a jednorázové overaly a pláště pro zdravotnické účely. Dodává je do zdravotnických zařízení, firem i obcí. Roušek ušilo sedm zaměstnanců firmy už okolo 15.000.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, textil, koronavirus, firmy, Karlovarský kraj, rouška, ochranná pomůcka, Karlovy Vary, Josef Kubát, Kynšperk nad Ohří, Německo, Anat, Grandhotel Pupp, výroba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Textilní firmy z Karlovarského kraje šijí nově roušky i pláště  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.