Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2022: Účast v komunálních volbách byla letos v Karlovarském kraji vyrovnanější

Volební účast v komunálních volbách v Karlovarském kraji byla letos vyrovnanější než v předešlých volbách. Podle konečných výsledků se pohybovala mezi 30 až 70 procenty, bylo ale několik výjimek. Nejvyšší účast byla v Pramenech na Chebsku, ve kterých volilo 90,53 procenta voličů. Naopak nejnižší účast byla v Citicích na Sokolovsku, tam se k volbám dostavilo jen 28,18 procenta voličů, vyplývá z dat serveru volby.cz.

V Pramenech, které byly ještě před pár lety nejzadluženější obcí v Česku s dluhy přes 120 milionů korun, obhájilo vítězství hnutí ANO, které získalo v devítičlenném zastupitelstvu šest mandátů. Opoziční Prameny šťastné a veselé získalo tři mandáty. Obec je ostře rozdělená mezi vedení obce a opozici. Právě proto zde chodí k volbám naprostá většina z 95 oprávněných voličů.

Obecně lze říci, že menší volební účast byla ve větších městech, v Aši přišlo volit 33,78 procenta voličů, v Chebu 35,22 procenta, v Nejdku 34,21 procenta v Chodově na Sokolovsku jen 30,21 procenta.

Naopak účast vyšší než 70 procent byla spíše v menších obcích. Kromě Pramenů, které neměly v letošních komunálních volbách ohledně účasti konkurenci, byl velký zájem o volby například v Odravě (77,35 procenta), v Tatrovicích (76,06 procenta) nebo v Královském Poříčí (74,88 procenta.)

Ve Vřesové na Sokolovsku se projevil odlišný přístup obyvatel k typu voleb. Zatímco ve volbách do sněmovny patří volební účast ve Vřesové mezi nejnižší, v roce 2021 přišlo volit 27,16 procenta voličů a o čtyři roky dříve 22,16 procenta, o místní záležitosti se lidé zajímají daleko více. Letos přišlo volit v komunálních volbách 68,63 procenta voličů.

Tradičně odpovědní jsou i obyvatelé nejmenšího města v České republice, Přebuzi na Sokolovsku. Je zde 67 voličů a letos svůj hlas odevzdalo 48 z nich, tedy 71,64 procenta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tomáš Kaser

Štítky ČR, volby, obce, Karlovarský, účast, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Karlovarský kraj, okres Sokolov, volební účast, okres Cheb, Citice, Česko, ANO 2011,

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Účast v komunálních volbách byla letos v Karlovarském kraji vyrovnanější  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.