Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V kampani v Karlovarském kraji strany využívají setkání i internet

Kampaň před říjnovými sněmovními volbami se v Karlovarském kraji zatím odehrává bez zásadních konfliktů, strany a hnutí využívají sociální sítě, chodí ale i mezi voliče. Vizuálně se prezentují zejména menšími plachtami na domech sympatizantů. Představitelé volebních stran se názorově střetávají spíše na jednáních zastupitelstev, hlavně kraje nebo velkých měst. Spory se týkají především připravované transformace regionu ze závislosti na těžbě a zpracování uhlí. Tématy jsou ale například i krajské dotace.

Zatímco vedení kraje, složené ze zástupců STAN, Pirátů, hnutí Místní, ODS a KDU-ČSL a SNK1, obhajuje peníze z Evropské unie pro agentury, které by měly kraji pomoci, opozice, zejména ANO, ale i SPD, by raději viděla přesměrování financí na konkrétní investiční záměry, například velkou továrnu na výrobu baterií pro automobily.

I když strany připravily volební programy, které se zabývají konkrétními tématy přímo v kraji, na billboardech nebo plakátech jsou hlavně obecná hesla z celostátní politiky. Strany se na některých tématech shodují, v Karlovarském kraji jde například o opětovné nastartování cestovního ruchu po pandemii, udržení a propagace lázeňství, důraz na zaměstnanost nebo řešení problému odchodů mladých lidí z regionu.

Většina stran a hnutí využívá aktivně sociální sítě a internetové reklamy. Vzájemné útoky jsou ale spíše v rovině popichování nebo ironických komentářů.

Tradiční osobní setkání s voliči organizují prakticky všechny strany. Ve srovnání s volbami před deseti a více lety jsou ale kontakty s lidmi daleko skromnější a nemají podobu velkých mítinků s účastí zaplacených populárních umělců. Nechybí však tradiční drobné dárky.

V posledních sněmovních volbách vyhrálo v Karlovarském kraji hnutí ANO 2011. Dostalo 35,42 procenta hlasů. Za ním skončila SPD s 12,47 procenta hlasů a na třetím místě byla Česká pirátská strana, která měla 10,04 procenta hlasů. Zástupci kraje získali pět křesel ve Sněmovně - ANO tři poslance, po jednom SPD a Piráti. Pětiprocentní hranici v Karlovarském kraji překročily před čtyřmi roky ještě ODS s 8,83 procenta hlasů, KSČM s 8,15 procenta hlasů a ČSSD s 6,98 procenta hlasů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky volby, předvolební kampaň, Karlovarský kraj, Česká pirátská strana, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie, ODS, Evropská unie, Starostové a nezávislí, KDU-ČSL, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kampani v Karlovarském kraji strany využívají setkání i internet  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.