Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vondroušová v Tokiu senzačně vyřadila světovou dvojku Ósakaovou, dál jde i jeden debl

Tenistka a rodačka ze Sokolova Markéta Vondroušová senzačně zvítězila nad domácí hvězdou Naomi Ósakaovou a na olympijském turnaji v Tokiu prošla do čtvrtfinále. Druhou hráčku světového žebříčku, která byla po vyřazení turnajové jedničky Ashleigh Bartyové z Austrálie největší adeptkou na zlato, porazila 6:1, 6:4. Naopak Barbora Krejčíková, Karolína Plíšková i Tomáš Macháč vypadli. Po pondělním vyřazení obhájkyně bronzu Petry Kvitové je Vondroušová posledním českým zástupcem ve dvouhře.

Sokolovská rodačka na své město rozhodně nezapomíná. Letos v květnu podpořila sokolovskou nemocnici, pro kterou zakoupila přístroje na dětské oddělení. Určené jsou pro léčbu respiračních onemocnění a mají hodnotu zhruba čtyři sta tisíc korun. „Sami jsme si prošly covidem a chtěly jsme pomoci, tam kde je to třeba. Sokolovská nemocnice byla jasnou volbou,“ uvedla tehdy tenistka.

Pro Ósakaovou začal zápas pod zataženou střechou jako ve zlém snu. Vondroušová jí hned v úvodním gamu sebrala podání, pak odvrátila dva brejkboly a zvýšila až na 4:0. Čtyřnásobná grandslamová vítězka, která v pátek v Tokiu zapálila olympijský oheň, často kazila a občas na dvorci působila až bezradně, protože dvaadvacetiletá sokolovská rodačka jí skoro každý míček dokázala vrátit.

Žebříčkový rozdíl 40 míst byl znát jen chvíli na začátku druhé sady, kdy Ósakaová vedla 2:0. Vondroušová však otočila na 3:2 a sebevědomý výkon vyšperkovala několika údery, k nimž se soupeřka ani nerozběhla.

Při třetím mečbolu dopadl míč z rakety japonské favoritky do autu a osmifinálový zápas po hodině a osmi minutách skončil. O postup do semifinále se předloňská finalistka Roland Garros Vondroušová utká se Španělkou Paulou Badosaovou.

„Je to krásné," libovala si Vondroušová nad skutečností, že je ve čtvrtfinále olympiády a jednu výhru od bojů o medaile. Triumf nad Ósakaovou bere jako každý jiný zápas. „Nechtěla jsem si připouštět, že je to ona, byť jsem ji samozřejmě viděla proti sobě u sítě a uvědomuji si, jaká je to hvězda. Zejména tady v Japonsku. Ona byla strašně pod tlakem. Ale na druhou stranu bojovala celý zápas a nedávala znát emoce. Druhý set byl o kousek, mohlo to jít na obě strany."

Ósakaová měla před olympijským turnajem dvouměsíční herní pauzu. Naposledy hrála na Roland Garros, z kterého po prvním kole odstoupila. Před pařížským grandslamem oznámila, že nebude mluvit s novináři na tiskových konferencích, protože se chce vyhnout stresu, což vyvolalo řadu většinou nesouhlasných reakcí. Ósakaová se pak rozhodla na čas z turnajů stáhnout, v Tokiu ale první i druhé kolo zvládla s přehledem.

„Na Naomi bylo vidět, že v poslední obě nemá nahrané zápasy, a to není jednoduché ani pro takovou skvělou hráčku," řekl šéf české tenisové výpravy v Tokiu Petr Pála a k Vondroušové dodal: „Bylo to úplně suxper. Výborně začala, dobře servírovala. Fungoval na začátku servis s rotací do těla a mohlo jich být i víc. Na začátku druhého setu to bylo pravidelnější, než to mělo být, ale pak se jí zase povedlo hru měnit, zkrátit," ocenil.

Ve čtvrtfinále je po výhře 6:2, 5:7, 10:5 nad Španělkami Paulou Badosaovou a Sarou Sorribesovou také nejvýše nasazený deblový pár Krejčíková, Kateřina Siniaková. Naproti tomu Plíšková s Vondroušovou nevyužily proti brazilské dvojici Laura Pigossiová, Luisa Stefaniová čtyři mečboly a prohrály 6:2, 4:6, 11:13.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto gnrs.cz.

Štítky LOH, Tokio, olympiáda, Markéta Vondroušová, tenis, Sokolov, Naomi Ósakaová, olympijské hry, čtvrtfinále, Karolína Plíšková, Barbora Krejčíková, Petra Kvitová, Ashleigh Bartyová, Tomáš Macháč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vondroušová v Tokiu senzačně vyřadila světovou dvojku Ósakaovou, dál jde i jeden debl  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.