Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

I když jste tam nebyli, hráli jsme pro vás, vzkazuje fanouškům trenér Energie

Hokejisté karlovarské Energie skončili v uplynulé sezoně na desátém místě. Postoupili do předkola play-off, kde vypadli s Pardubicemi. I přesto je hlavní trenér týmu Martin Pešout s uplynulou sezonou spokojen a detailně ji rozebral v rozhovoru s Karlovarskou Drbnou.

Když začneme sezonu rekapitulovat od začátku, to znamená skládání týmu a přípravu na sezonu, tak byl mnohokrát zmiňován nízký rozpočet klubu, mladí hráči a odchod dvou nejproduktivnějších hráčů předešlé sezony Tomáše Rachůnka a Dávida Grígera. A když k tomu přidáme a covid, určitě to nebylo vůbec jednoduché.

Určitě to nebylo ideální. Měli jsme velké obavy, jak odchod nejproduktivnějších hráčů nahradíme, což se nakonec povedlo příchodem Davida Kašeho a Jakuba Lauka. Ani příprava nebyla podle našich představ. My jsme totiž týmem, který má hodně natrénováno a tím doháníme některé herní handicapy. Nakonec jsme přípravu vcelku zvládli a na sezonu jsme byli připraveni.

Tým se podařilo poskládat a extraliga začala. Pak přišla pauza, pár odehraných zápasů, zase pauza. Jak moc to bylo složité období. Navíc se nevědělo, jestli se extraliga bude hrát, dohrávat, měnit model a tak dále?

Nebylo to nic příjemného. Každá příprava je směřována k začátku sezony, tým je připraven, nastartován a najednou přišla stopka. Nám se navíc podařilo sehnat dva hráče z NHL, takže vše mluvilo v náš prospěch. Ale hrát jsme nemohli. Naštěstí jsme blízko hranic a tak jsme mohli jezdit trénovat do Německa a tým držet v nějakém rytmu. Ale to je skutečnost, která byla pro všech čtrnáct mužstev stejná.

Nakonec se začalo pravidelně testovat, hrálo se bez diváků a Energii se dařilo herně i výsledkově. Jak moc jste v těchto úspěšných chvílích vzpomínali na diváky, podporu a jak moc chyběl ten aplaus a nadšení zaplněných tribun?

Nechci mluvit za hráče, protože pro ty to muselo být šílené. Z mého pohledu to má dvě roviny. Ta první je emoční, protože ti diváci tady strašně chyběli. Dařilo se nám, měli jsme Kašeho a Lauka z NHL a myslím, že by bylo mnohokrát vyprodáno. Do klubové pokladny by to přineslo mnoho peněz a samozřejmě by se o hokeji ve městě hodně mluvilo. Navíc jsme tady v posledních minutách a vteřinách otáčeli několik zápasů a to by KV Aréna asi spadla. A ta druhá rovina je směřována k výkonům hráčů. Říká se, že diváci  dokáží z hráčů a celého týmu vymačkat ještě o deset možná dvacet procent více a to nám možná někdy také chybělo. A smutné je samozřejmě i to, že hráči nemohou po zápase nikomu poděkovat a užít si vítězství.

Energie se na přelomu roku ocitla na čtvrté příčce extraligové tabulky. Tušil jste, že přijde krize, nebo bylo reálné udržet se například v první šestce? Kde vidíte příčiny toho, že se po Novém roce týmu přestalo dařit?

Budu upřímný. Reálné to nebylo, protože máme velmi úzký kádr a pokud se hraje třikrát v týdnu, nejsme schopni tohle zvládnout. Takže bylo víceméně jasné, že to na nás musí dolehnout. Navíc máme problém udržet do nejlepší hráče a tak jsme museli v lednu začít jednat o prodloužení smluv a to také k pohodě v týmu nepřispěje a trochu to také odvede pozornost od samotného hokeje. A pak se také začala plnit naše marodka.

Ani v závěru základní části se nepodařilo tým výsledkově nastartovat a skončili jste na desáté příčce. Přenesla se ta herní a výsledková nepohoda i do předkola play off?

Tak do play off se nám přenesla hlavně velká marodka. Sice jsme odehráli první zápas výborně a možná jsme si zasloužili i vyrovnat, ale druhý zápas jsme absolutně nezvládli. Tady je ale třeba říci, že jsme od začátku play off neměli ani jednoho zdravého obránce. To byla situace, kterou jsem nikdy nezažil a to mám na svém kontě třináct odehraných sérií play off.  Navíc je jasné, že se špatná situace v obraně projeví i v útoku, takže to bylo opravdu složité a dobře jsme věděli, že i kdybychom postoupili, tak jsme to čtvrtfinále pomalu neměli s kým hrát.

Nakonec jste sérii s Pardubicemi prohráli 1:3 na zápasy. Co jste řekl hráčům po posledním zápase?

Tak určitě jsem jim poděkoval za sezonu, která byla podle mě úspěšná. Řekl jsem jim, že nemá smysl se matlat v tom, co by bylo, kdyby a co se mělo udělat jinak. Taková je realita a já jim ještě řekl, že už nechci slyšet to hrobové ticho, které v šatně po posledním zápase bylo.

Když shrnete celou sezonu, jste spokojen? Co vnímáte jako největší plus a naopak mínus uplynulého ročníku?

Sezona byla podle mě úspěšná. Získali jsme o dva body více než v té předešlé a to je důležité. Vypovídá to  o tom, že máme stabilizovaný kádr a dokázali jsme, že se na výsledku podílel celý tým a ne jen první lajna, jak si někteří v předešlé sezoně mysleli. Důležité je také to, že jsme sezonu přežili i ekonomicky. A zklamaný nejsem ani z play off. Je třeba si uvědomit, že jsme nehráli proti sedmému celku tabulky, ale de facto druhému, neboť Pardubice po obměně

Jak budou z pohledu týmu vypadat následující dny a týdny, kdy začne příprava a je něco nového, na co se hráči mohou v přípravě těšit?

Hráči dostali do začátku května volno. Pak bude klasická devět týdnů trvající příprava a červencová dovolená. Od srpna jdeme na led a věřím, že už vše bude v normálu.

 Co byste vzkázal fanouškům po skončené sezoně?

Vzkázal bych jim, že si jich velice vážíme a víme, že to ani pro ně nebylo jednoduché. A chceme, aby věděli, že i když jsme hráli bez nich, hráli jsme pro ně. Mrzí nás, že tam nemohli být a na jejich podporu se moc těšíme v další sezoně. Budeme je potřebovat, neboť víme, jak šílený je hrát hokej bez nich.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto hc energie

Štítky hokej, extraliga, předkolo play off, HC Energie, Karlovy Vary, energie, Pardubice, trenér, David Kaše, National Hockey League, Tomáš Rachůnek, Dávid Gríger, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I když jste tam nebyli, hráli jsme pro vás, vzkazuje fanouškům trenér Energie  |  Hokej  |  Sport  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.