Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Karlovarský kraj začne stavět další část cyklostezky podél Ohře, vyjde na 45 milionů korun

Karlovarský kraj bude pokračovat ve stavbě cyklostezky podél Ohře z Karlových Varů ve směru na Ústecký kraj. Z cyklostezky mezi Dalovicemi a Šemnicí je už část mezi Všeborovicemi a Šemnicí hotová, nyní se má začít stavět náročnější část od Dalovic do Všeborovic. Odhadované náklady na úsek dlouhý asi 1,75 kilometru mají být téměř 45 milionů korun. Většinu by ale měla pokrýt dotace.

Pětikilometrový úsek mezi Všeborovicemi a Šemnicí stál zhruba 25 milionů korun. Náklady na druhou část cyklostezky ale budou podstatně vyšší, jeden kilometr tak vyjde asi na 26 milionů korun. „Musíme překonávat Vitický potok a skalní masiv. To znamená, že se tam bude razit tunel o délce asi osmi nebo devíti metrů. A přes potok bude lávka, která bude mít délku 41 metrů. Povodí Ohře po nás také chce, abychom použili jinou technologii na opěrné stěny a dopravní inspektorát po nás chce, abychom cyklostezku doplnili veřejným osvětlením," vysvětlil vysoké náklady krajský radní Pavel Čekan (Místní).

Cyklostezka by ale měla získat dotaci z programu Integrovaných teritoriálních investic Karlovy Vary (ITIKA) ve výši asi 35 milionů korun. Výzva k předkládání žádostí by měla být vyhlášena zřejmě letos v září.

Stavební práce by mohly začít ještě letos 

Pokud kraj vybere dodavatele letos na podzim, tak by podle Čekana některé práce mohly začít ještě letos. Většina stavebních prací se ale bude dělat v příštím roce, kdy by také tato část páteřní cyklostezky Karlovarským krajem měla být dokončena. Cyklisté se tak dostanou na kole bez větších překážek z Chebu přes Karlovy Vary a Dalovice až do Šemnice.

Další pokračování cyklostezky směrem do Ústeckého kraje podél řeky Ohře se už také plánuje, ale je zatím ve fázi vyhledávacích studií. Přednost budou mít nyní spíše úseky na už hotové cyklostezce, například úsek kolem vlakového nádraží v Lokti, kde stále musí cyklisté ještě krátce jet po silnici. I úsek mezi Loktem a Královským Poříčím, který je nejstarší části cyklostezky, by se měl dočkat rekonstrukce. Podobně i další úseky na trase z Chebu by si už podle vedení kraje zasloužily opravy. Připravena je také navazující cyklostezka z Chebu do Pomezí nad Ohří, která by měla vést po současné silnici. Někdejší hlavní silniční spojení z Chebu do Německa už po vybudování obchvatu Chebu funguje jen jako místní komunikace. Podle plánu by se tak měla zúžit a na části silnice by měla vést cyklostezka.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stavby Karlovarského kraje

Štítky cyklostezka Ohře, cyklostezka, cyklodoprava, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj začne stavět další část cyklostezky podél Ohře, vyjde na 45 milionů korun  |  Sport  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.