Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Policie při operaci KOZEL II. odhalila u Chebu laboratoř na výrobu stovek kilogramů metamfetaminu

Protidrogová policie odhalila u Chebu při akci s krycím názvem KOZEL II. laboratoř na výrobu metamfetaminu. Šlo o organizovanou skupinu, jejíž dodavatelská činnost sahá do dalších krajů České republiky i do zahraničí. V souvislosti s případem kriminalisté zadrželi čtyři lidi, hrozí jim až dvanáctileté vězení. Odhad celkového objemu produkce metamfetaminu je v řádech stovek kilogramů.

Policie předpokládá, že zadrží a obviní další lidi. Droga vyráběná v této laboratoři byla určena z velké části pro německé překupníky, v menší míře pro český trh, uvedl v tiskové zprávě ředitel Národní protidrogové centrály (NPC) Jakub Frydrych. Nelegální laboratoř provozovaná podle policie zločineckým uskupením byla 200 metrů od zdroje pitné vody pro město Cheb u vodní nádrže Jesenice, v chatové osadě Mechová.

„Zvláště znepokojujícím jevem, který souvisí s výskytem nelegálních laboratoří s velkoobjemovou produkcí, je vypouštění vysoce toxických odpadních látek z nedovolené výroby do běžné kanalizační sítě nebo přímo do přírody. Velkým rizikem je rovněž kontaminace objektů využívaných k uskladnění chemických látek a k samotné produkci," uvedl Jakub Frydrych. Odborníci ale nezjistili únik nebezpečných látek ani kontaminaci zdrojů vody.

Zločinecké uskupení tvořili podle kriminalistů převážně lidé původem z Vietnamu, ale servisním článkem skupiny byl občan České republiky. Proti podezřelým policie zahájila trestní řízení pro zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody v délce až 12 let. Policie v souvislosti s případem předpokládá zadržení a obvinění dalších lidí.

Během prohlídek zajistili policisté řadu chemických látek, mimo jiné 20 kilogramů metamfetaminu v různém stadiu výroby a 35 kilogramů samostatného efedrinu v podobě tablet, dále větší množství chemikálií připravených pro výrobu, a to zejména stovky litrů kyselin, 30 litrů toluenu a řádově desítky kilogramů dalších chemikálií.

„Komodity určené k výrobě této látky byly do laboratoře dodávány postupně, velmi sofistikovaným způsobem. Při samotné výrobě metamfetaminu se členové skupiny chovali vysoce konspirativně. Jednotlivé osoby se vzájemně nepotkávaly a jejich komunikace probíhala zcela skrytě. Přepravu chemikálií a následně i finálního produktu, včetně zajištění stravy pro obsluhu nelegální laboratoře, realizovala skupina postupně po malých množstvích a odděleně s využitím mnoha vozidel a úkrytů," řekl ředitel.

Organizovaná skupina byla rovněž napojena na nelegální dovozce léků s obsahem efedrinu ze zahraničí, převážně z východní a jižní Evropy. Vyrobená droga byla pak určena ve velkých objemech překupníkům do Německa a z menší části sloužila pro český trh.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky varna, policejní akce, výrobce drog, laboratoř, metamfetamin, policie, výroba, Cheb, Česko, Národní protidrogová centrála, Německo, Jesenice, Vietnam, Mechová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie při operaci KOZEL II. odhalila u Chebu laboratoř na výrobu stovek kilogramů metamfetaminu  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.