Počasí dnes23 °C, zítra17 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Na jezu v Ohři se topili vodáci. Do řeky pro jednoho z nich skočil policista

V boj o život se změnilo sjíždění Ohře pro čtveřici vodáků. Ti jeli ve dvou kánoích a nezvládli průjezd jezu Černý mlýn – Tisová, který se řadí k nejnebezpečnějším jezům na řece Ohři. Čtveřice se topila, rychle ale začala záchranná akce, u níž se ocitl ve svém volnu policista Jan Mach, který pro jednoho z topících se mužů skočil a zachránil mu život.

„S kamarády jsme splavovali řeku Ohři. Udělali jsme si přestávku v nedaleké restauraci, kousek od jezu. Kolem patnácté hodiny do restaurace přiběhl nějaký muž a křičel, že se v jezu topí čtyři lidé. Okamžitě jsme se s kamarádem zvedli a běželi k jezu,“ uvedl policista Jan Mach sloužící od července roku 2013. „Kamarád přelezl ostnatý drát a přes lávku se dostal doprostřed jezu. Poté po žebříku slezl na betonový pás. Já jsem si mezitím vzal na břehu vestu, přivázal jsem si kolem pasu provaz a plaval jsem směrem ke kamarádovi. Po chvíli jsme z toho betonového pásu házeli topícím se vodákům záchranný kruh, který je na jezu,“ pokračoval policista.

Topící se čtveřici vyrazil na pomoc jeden z dalších vodáků, kteří byli na místě. „Z protějšího břehu tam doplaval lodí. Topící se vodáci se lodi dokázali chytnout, ovšem nezvládli se dostat ke břehu. Po chvíli spadl do vody i kluk z té lodi. Nám se záchranným kruhem podařilo vytáhnout z vody čtyři lidi. V rozbouřené vodě se topil poslední kluk a bylo na něm vidět, že je už na pokraji svých sil,“ dodal Mach.

Policista neváhal a do řeky za ním skočil. I přesto, že Ohře měla po deštích zvýšený průtok a situace byla nebezpečná. „Když jsem viděl, že ten topící se kluk zmizel opakovaně pod hladinu, tak jsem skočil do vody. Měl jsem kolem pasu stále provaz a jeho druhý konec držel kamarád. Ve vodě jsem chvíli plaval a hledal ho. Ten se nakonec dokázal z posledních svých sil alespoň trochu vynořit, tak jsem k němu doplaval a chytil jsem ho. Už byl bezvládný, takže to bylo opravdu na poslední chvíli. Kamarád nás pak pomocí lana vytáhl,“ popsal policista.

Všechny topící se vodáky se tak podařilo zachránit, tři z nich jsou v nemocnici. „Všichni jsou mimo ohrožení života,“ řekl policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

Podle zachránce Jana Macha o žádný hrdinský čin nešlo. „Myslím si, že by tohle zvládl každý, kdo by si na sebe vzal vestu a provaz. Pomáhala tam spousta lidí, každý něčím přispěl a každý z nich pomohl k tomu, že se podařilo zachránit několik lidských životů. To je úžasné. Hlavní je, že to dobře dopadlo,“ dodal.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky jez, Ohře, policista, vodáci, Jan Mach

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jezu v Ohři se topili vodáci. Do řeky pro jednoho z nich skočil policista  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.