Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Za svezení vybíral podvodník od seniorů tisíce korun, v minulosti nabízel i zázračné mastičky

Důvěřiví senioři jsou snadnou kořistí pro zloděje a podvodníky. Jako terč pro své nekalé úmysly si je vyhlédl i muž ze Sokolovska, který se zaměřoval hlavně na autobusové zastávky. V důchodcích vzbudil dojem, že se jedná o nezištnou pomoc a že je svým vozem odveze domů. Bylo tomu ale přesně naopak a v cílové destinaci požadoval platbu. Nutno dodat, že nešlo zrovna o malé částky.

Pro jednašedesátiletého muže není okrádaní jeho vrstevníků nic nového. Například loni v červenci nabídl sedmdesátiletému seniorovi speciální mastičky, díky kterým měl odhodit berle a opět běhat jako mladík. Krémy ale žádné deklarované léčivé vlastnosti neměly, jejich cenovka však byla až neuvěřitelná. Celkem si za ně podvodník naúčtoval 43 tisíc korun. To mu ale nestačilo a nyní změnil taktiku.

„Tentokrát měl obviněný záměrně vylákat od starších osob čekajících na autobusové spojení nepřiměřeně vysokou výši finančních prostředků za to, že je odvezl automobilem do místa jejich bydliště. Obviněný měl vždy využít momentu překvapení, vytvořit u seniorů dojem, že jízda bude jakousi občanskou výpomocí zdarma, ovšem následně měl předstírat, že je řidičem taxislužby a po seniorech měl požadovat za svezení nepřiměřeně vysokou částku,“ vysvětluje policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

Podle policie takto učinil v devíti případech. V jednom z nich oslovil na autobusovém nádraží v Sokolově stejně starého muže, který jel do Karlových Varů k lékaři. Nabídl mu svezení s čímž dotyčný ochotně souhlasil.

„Po příjezdu na místo měl chtít obviněný po jednašedesátiletém muži částku ve výši několika tisíc korun. Ten s tím původně nesouhlasil, ale nakonec za odvezení k lékaři muži zaplatil. Obviněný mu po zaplacení navíc ani nevrátil finanční prostředky, které mu po převzetí bankovek vrátit měl a nevystavil mu ani žádnou stvrzenku o jízdě,“ popisuje Kopřiva.

V dalším případě se dal obviněný do řeči s dvaasedmdesátiletým mužem, který měl cestu do Chodova. Na to mu odvětil, že také jede tím stejným směrem a že může jet s ním. Scénář se opakoval jako v předchozím případě a opět chtěl za svezení několik tisíc korun, které senior zaplatil. Příběh měl ale pokračování.

„Obviněný měl ještě tentýž den seniora kontaktovat a úmyslně mu lživě sdělit, že mu byla přeložena operace do nemocnice v Praze, kam ho odveze svým automobilem. Senior souhlasil a předem mu za odvoz předal několik tisíc korun,“ dodává mluvčí.

Jeho podvodům neunikla ani devětaosmdesátiletá seniorka, kterou oslovil na autobusovém nádraží. Také ji nabídl svezení až před dům. Žena mu tentokrát zaplatila pár desítek korun, čeho si ale nevšimla bylo, že ji při vystupování z vozu ukradl peněženku.

Svými podvody napáchal muž škody za zhruba 32 tisíc korun, nyní mu hrozí až osmiletý trest.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky krimi, podvod, důchodce, senior, Sokolov, peníze, policie, okres Sokolov, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za svezení vybíral podvodník od seniorů tisíce korun, v minulosti nabízel i zázračné mastičky  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.