Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Celníci v Karlovarském kraji vybrali na daních a cle téměř 800 miliónů

I přes pandemii koronaviru a omezení ekonomiky, vybrali celníci v Karlovarském kraji na loni na cle, daních a poplatcích bezmála 800 milionů. Nejvíce inkasovali na spotřebních daních z minerálních olejů, alkoholu nebo tabákových výrobků. Nemalou část jejich práce tvoří i kontroly, při kterých zajistili přes 1300 litrů nezdaněných lihovin nebo 150 tisíc neoznačených cigaret.

Nejvýraznější podíl činil výběr spotřebních daní, kdy celníci vyinkasovali v roce 2020 na spotřebních daních z minerálních olejů, vína, piva, lihu či tabáku téměř 500 milionů korun. Inkaso v rámci ekologických daní činilo téměř 30 milionů korun. Za zboží dovezené ze zemí mimo EU vybrali clo ve výši více než 72 milionů korun, 80 % z této částky bylo odvedeno na účet EU,“ přibližuje zástupkyně tiskové mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj Lenka Havelková.

Necelých 12 miliónů korun vybrali celníci na pokutách, nejčastěji byly za porušení předpisů ohledně elektronického mýtného.

Padělky za desítky milionů

Když se řekne celníci, asi si každý hned představí kontroly na tržnicích a zátahy na prodejny s padělky. I na to se samozřejmě zaměřují a loni takto zabavili tisíce kusů zboží.

„V rámci kontrol ochrany práv duševního vlastnictví zabránili celníci v regionu prodeji bezmála 5 tisíc kusů zboží, u něhož vzniklo podezření, že tato práva porušuje. Prodejci zboží nabízeli jako originály světoznámých značek. Nejčastěji se jednalo o padělky či napodobeniny značkového textilu, obuvi, kabelek, galanterního zboží, ale také prací prášky či rostlinné postřiky. Jejich prodejem by majitelům ochranných známek vznikla škoda bezmála 20 milionů korun,“ vyjmenovává Havelková.

Výrobci padělků mění strategii, cílí na sociální sítě

Ani v době pandemie si distributoři padělků neberou volno. Kvůli vládním opatření mění i způsob prodeje těchto výrobků. Cílí tak především na sociální sítě, na které se celníci dlouhodobě zaměřili. Stopa je dovedla k dvojici na Chebsku, která...

Celní správa se zaměřujw i na kontrolu hazardu, jen za loňský rok absolvovali 42 kontrol, z nichž 17 bylo pozitivních. Celkem tak zabavili 25 kusů herních automatů a 11 dalších herních přístrojů.

„Pracovníci se také podílejí na spolupráci s celními orgány SRN v rámci programu COOPERATION DE, kde je hlavní náplní kontrol především odhalovaní přepravy omamně psychotropních látek a dalšího nebezpečného zboží. Kontrolu provádějí karlovarští celníci společně s německými kolegy, a to na území obou států, kdy v roce 2020 provedli 30 společných kontrol, nebo samostatně,“ pokračuje mluvčí.

Takto na silnicích, vlacích i v poštovních zásilkách zajistili přes 30 kusů nebezpečné pyrotechniky, 1 500 gramů různých drog (nejčastěji marihuanu a pervitin) a téměř 1000 tablet extáze.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Celní správa ČR

Štítky Celní správa, daně, clo, Karlovarský kraj, statistika, daň, spotřební daň, pandemie covidu-19, Evropská unie, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celníci v Karlovarském kraji vybrali na daních a cle téměř 800 miliónů  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.