Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ženy dále posílají falešným nápadníkům na internetových seznamkách enormní sumy peněz. Často na úvěr

V uplynulém týdnu policisté obdrželi další dvě oznámení od žen, které se na internetu seznámily s někým neznámým, který z nich dokázal vylákat nemalé množství peněz. Jedna z žen poslala neznámému podvodníkovi částku přesahující milion korun. Druhá se nechala napálit historkou o lékaři na vojenské základně v Sýrii.

V prvním případě podvodník kontaktoval sedmačtyřicetiletou ženu  v polovině října 2019 prostřednictvím internetové seznamky. „S ženou si dopisoval do poloviny července 2020. Za tuto dobu ji dokázal přimět k zaslání 1 200 000 korun. Ženě napsal, že jí poslal balíček se zlatem v hodnotě 24 milionů korun, který cestou zadrželi celníci, a požádal ji, aby zaslala několik tisíc EUR za proclení zásilky, pojištění a další poplatky,“ říká policejní mluvčí Libor Hejtman

Žena postupně platila. Utratila nejen všechny své uspořené peníze, ale na většinu plateb si vzala úvěr. Za přečin podvod pachateli hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.

Historka s lékařem na základně v Sýrii zabrala také

V druhém případě se čtyřicetiletá žena na konci června 2020 seznámila s podvodníkem na sociální síti, který se vydával za Čechoameričana trvale žijícího v Praze. Nápadník uvedl, že působí jako lékař na americké vojenské základně v Sýrii.

„Hned druhý den od seznámení ženu poprosil o zaslání částky 1 500 liber. Jako důvod uvedl zakoupení notebooku synovi do školy, který studuje v Anglii a sám podle pravidel na základně nemůže disponovat se svým bankovním účtem. Nezapomněl opomenout, že peníze samozřejmě vrátí. Žena souhlasila a poslala požadovanou částku do zahraničí,“ uvádí Hejtman, jak podvodník přišel k první části peněz od poškozené ženy.

Podvodník ale využíval její důvěřivosti dále. Zhruba za týden ji dotyčný požádal, aby kontaktovala jeho nadřízeného, přímo generála, kvůli udělení dovolené, aby mohl za ženou přijet. Tento „generál“ ženě e-mailem odpověděl, že dovolenou schválí, ale je nutné uhradit výdaje za téměř 16 tisíc dolarů. Žena i tuto částku zaplatila, ale i po této platbě byla nadále požádána o zaplacení dalších nejrůznějších poplatků.

„Aby je uhradila, vyřídila si úvěr ve výši 500 tisíc korun. V tuto chvíli ji kontaktoval zástupce finanční společnosti poskytující úvěr a varoval ji před možným podvodným jednáním. Žena nakonec peníze do zahraničí neposlala, úvěr vrátila a věc oznámila na Policii ČR. Podvodník přesto z ženy za jeden měsíc vymámil přes 400 tisíc korun,“ dodává policejní mluvčí Libor Hejtman. Pachateli za přečin podvod hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

Abyste se nestali obětí seznamovacího podvodu, policie radí dodržovat následující rady:

  • dobře zvažte, zdali přijmete nabízené přátelství od neznámého člověka na internetu
  • dávejte si pozor na sliby týkajícího se vážného vztahu, zejména s osobou ze zahraničí
  • protistrana dokáže velmi citlivě působit zejména na osamělé osoby, milá slova, komplimenty, lichotky
  • pachatelé jsou schovaní za identitou vzdělaného člověka např. lékaře, architekta, vojáka, různé specialisty…
  • bývají rozvedení nebo vdovci a touží po vážném a harmonickém vztahu
  • předstírají intenzivní zájem o vaše soukromí, vědí, co osamělá žena potřebuje
  • své oběti zpracovávají sladkými slůvky několik týdnů i měsíců
  • po určité době přichází se svými požadavky a to formou finanční pomoci např. na proclení cenného balíčku, na lékařské ošetření, pomoc po okradení, investice do podnikání….

DŮLEŽITÉ!

  • neposílejte peníze nikomu, koho znáte pouze z virtuálního prostředí a nemůžete si ověřit jeho identitu, tito pachatelé vystupují pod falešnými profily a jejich jediným cílem je vylákat z vás nezanedbatelné finanční prostředky
  • nesdílejte s nikým vaše intimní fotografie, mohou být později použity k vydírání

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky policie, podvod, seznamka, internet, peníze, úvěr, lékař, Sýrie, Policie České republiky, Anglie, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Luboš Kalina

Tak za BLBOST se platí-to tak je...

Čtvrtek, 13. srpna 2020, 00:03Odpovědět

Ženy dále posílají falešným nápadníkům na internetových seznamkách enormní sumy peněz. Často na úvěr  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.