Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Když voláme do Prahy, slyší nás v Německu

Karlovarský kraj volal v posledních týdnech mnohokrát o pomoc. Vždy volal do Prahy a nikdo tam to volání neslyšel.

Situace je kritická, potřebujeme pomoc. Situace je katastrofální, potřebujeme pomoc. Nákaza se nám tady šíří mnohem rychleji než jinde, potřebujeme pomoc. Nemáme volná lůžka v nemocnicích, potřebujeme pomoc. Nemáme lékaře ani sestry, potřebujeme pomoc. Otevřete hranice pro transporty nemocných covid-19 do Německa, potřebujeme pomoc. Dostáváme málo vakcín, potřebujeme jich více, protože potřebujeme pomoc.

To je jen zlomek proseb a volání o pomoc, které v minulých týdnech vyslal Karlovarský kraj směrem do Prahy, k vládě a ministrům. A místo kladných odpovědí a hlavně požadované pomoci, bylo ticho. Tedy ticho bylo v Praze. A když nebylo ticho, tak byl Karlovarský kraj označen za nejhorší, za ten co pořád něco chce a říká, za ten, co se do všeho plete a tak dále.  Zajímavostí je, že zatímco volání Karlovarského kraje v Praze nikdo neslyší nebo nechce slyšet, je toto volání slyšet v Německu. Sousedé nám nabízejí pomoc v podobě volných lůžek v nemocnicích v Sasku i Bavorsku a Sasko dokonce daruje i vakcíny. A ne, že by se jednalo o nějaké jedno platíčko s tisíci dávkami, co nám laskavě navíc přidělila vláda, jde hned o patnáct tisíc dávek vakcíny AstraZeneca, což je slušná porce.

Nepatřím mezi příznivce konspiračních teorií, paranormálních jevů ani dalších podobných věcí a nechce se mi věřit, že když v dnešní době voláme z Karlovarského kraje do Prahy, slyší nás v Německu. Ale situace posledních dní, čím dál více nasvědčuje tomu, že je to možné. A to nechci ani domyslet, jak by na tom byl Karlovarský kraj, kdyby mohl volat do Německa napřímo. Nebo spíše takhle. On Karlovarský kraj do Německa napřímo volá už mnoho let, ale nežádá pomoc. Nabízí partnerství, přátelství, smazání hranice a to vše pod heslem: Ahoj sousede, Hallo Nachbar.

A protože je v Karlovarském kraji mnoho nadšenců, a to obyčejnými lidmi počínaje a starosty obcí a měst konče, kteří skvěle tento kraj reprezentují, dokáží srozumitelně komunikovat a dotáhnout rozdělané projekty do konce, nikdo si v Německu nemyslí, že jsme kraj nejhorší. Občas se říká, že každý tým je silný tak, jako jeho nejslabší článek. A pokud jsme z pohledu pana premiéra nejhorší, nebo dokonce podle jeho včerejších slov české Bergamo, měl by někdo v té Praze už začít jednat. Máme premiéra, který o sobě tvrdí, že je týmový hráč a proto se ptám, jak je možné, že on na adresu Karlovarského kraje stále něco říká a nekoná. Jak je možné, že jako krizový manažer nepomůže nejslabšímu článku svého týmu? Jak je možné, že jako premiér této země neudělal nic proto, aby ten historicky nejhorší kraj nebyl tím historicky nejhorším? Není to vizitka jeho špatné práce, alespoň pro náš kraj? Není to špatná vizitka jeho manažerských dovedností? Není současná situace v celé zemi vizitkou jeho neschopnosti sestavit kvalitní tým a ten tým řídit?

Bohužel je a bohužel to opět nejvíce odnesl Karlovarský kraj. Ten je snad už z nejhoršího venku a je třeba vyseknout obrovskou poklonu všem, kteří byli, jsou a zcela jistě ještě nějakou dobu budou v takzvané první linii. Těm by se mělo opět začít tleskat, pouštět muzika a posílat slova díků, chvály a uznání. Jenže mnohým lidem žijícím v Karlovarském kraji to jde nyní těžko. Oni se totiž musejí smířit s tím, že jim pandemie vzala blízké, že někdo z jejich rodiny bojuje o život ve Znojmě, Humpolci, Jihlavě, Českých Budějovicích a dalších nemocnicích po celé republice, kam je ministerstvo zdravotnictví ve své zoufalé zatvrzelosti neotevřít hranice nechalo převést. Další si aktuálně procházejí bojem s touto nemocí, jsou zavření v karanténě a nyní nově i ve své obci. Není to pro obyvatele Karlovarského kraje jednoduchá situace, lidé tady žijí už tři týdny za závorou a situace se lepší jen pomalu. Na rozdíl od zbytku republiky (mimo Trutnovska) tak mají za sebou daleko tvrdší a déle trvající omezující opatření, kterými ale všechno začíná a končí. Vlastně ne nekončí, uvědomuji si, že sem vláda poslala půl milionu roušek ze státních hmotných rezerv, které ale následně zakázala nosit. Takže trochu výsměch nebo další z mnoha manažerských chyb v řízení?

A tak je třeba zopakovat, že mimo tvrdé uzávěry dvou okresů a příchodu dvou, místo slíbených tří, lékařů, pro tento kraj opět vláda neudělala téměř nic. A tak přicházejí Němci, kteří slyšeli volání a prosby hejtmana o navýšení počtu vakcín a dávají nám jich 15 tisíc. Nezbývá než hlasitě poděkovat směrem do Saska a pokorně nadále volat do Prahy o pomoc, která nepřichází. A tak je velmi pravděpodobné, že další pomoc dříve než od české vlády přijde z Bavorska nebo jiné spolkové země. Je to sice smutné, protože Karlovarský kraj je součástí České republiky, ale česká vláda jeho volání neslyší nebo nechce slyšet….

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com / Andrej Babiš

Štítky blog, komentáře, Německo, pomoc, Karlovarský kraj, koronavirus, vakcíny, Praha, vakcína, vláda, nemocnice, Sasko, Vláda ČR, Bavorsko, AstraZeneca

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Když voláme do Prahy, slyší nás v Německu  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.