Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zařazení HHC na seznam návykových látek není dobrým řešením, říká odbornice na závislosti

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil chce vládě předložit návrh s možností zajištění abolice pro lidi, kteří by byli po ohlášeném zákazu kanabinolu HHC stíháni za držení produktů s touto látkou. Zabránit chce případným trestům vězení. V poslední době skončily po předávkování HHC v nemocnici také děti. Proto se vláda ve středu shodla na zařazení této substance na seznam zakázaných látek. Nařízení by mohla schvalovat tento týden. Po zákazu bude držení produktů s látkou trestné. Před zákazem varovala Asociace poskytovatelů adiktologické péče, která pracuje se závislými. V dalším díle rozhovorového seriálu Bez servítků doplnila její předsedkyně Helena Gherasim, že prohibice přináší další problémy. Zakázané látky totiž rychle nahrazují nebezpečnější substance.

Nové návykové látky potřebují především regulovat. Zákaz by přinesl negativní důsledky, říká adiktolog

HHC nebo kratom. Návykové látky, které jsou často legální alternativou k tradičním drogám, dnes seženete zá pár stokorun v automatech napříč českými městy nebo ve večerkách. Přichází regulace podobných látek dostatečně rychle a kdy se vlastně...

Pojďme postupně, co je vlastně HHC? 
Hexahydrokanabinol, zkráceně HHC, je semi-syntetický kanabinoid. V konopí se sice přirozeně vyskytuje, ale ve velmi nízkých až stopových koncentracích, který je strukturou i účinky velmi podobný tetrahydrokanabinolu, tedy THC.

Jaké jsou účinky HHC na člověka?
Psychoaktivita je srovnatelná s THC. Podobnost s THC se týká i jeho toxicity, tedy jde o látku poměrně bezpečnou, netoxickou. Riziko závažné intoxikace však výrazně roste, pokud je HHC nebo THC užito s jinou psychoaktivní látkou, například s alkoholem.

Je podle vás na místě zařadit HHC na seznam návykových látek?
Zařazení HHC na seznam návykových látek není dobrým řešením z několika důvodů. Přidání konkrétní látky na seznam návykových látek není rychlý proces. Návrh novelizace Nařízení vlády o seznamu návykových látek musí projít mezirezortním připomínkovým řízení a přijetí podléhá notifikaci u Evropské komise.

Zařazením látky na seznam návykových látek podléhá penalizaci i samotné držení zakázané látky a za držení většího množství mohou hrozit velmi přísné tresty odnětí svobody. Vzhledem ke statečnosti, že například s HHC se na našem trhu legálně obchoduje několik let, a lze tedy předpokládat, že mnozí uživatelé mají v držení větší množství, můžeme vystavit nebezpečí trestního stíhání tisíce lidí.

Samotný zákaz s největší pravděpodobností nic nevyřeší. Výrobci a prodejci HHC jsou na tento zákaz připraveni a rychle uvedou na trh nový polysyntetický kanabinoid, který prozatím nebude na seznamu. Některé z těchto látek, jako například Tetrahydrokanabiforol (THCP) mohou být mnohem silnější a potencionálně nebezpečnější i pro dospělé uživatele. Že se nejedná o přehnané obavy ukazuje i současná praxe, kdy se v automatech začínají objevovat produkty s HHC-O a HHC-P, tedy semi-syntetickými kanabinoidy, o jejichž účincích nic nevíme.

Jak je nyní prodej HHC regulován a jakou regulaci navrhujete?
Protože jsou produkty s obsahem HHC prodávány jako sběratelský předmět, není jejich prodej jakkoli regulován. To se týká i kratomu nebo dalších látek s psychoaktivními účinky, které nejsou uvedeny na seznamu návykových látek. Tento stav je dlouhodobě neudržitelný, proto podporujeme návrh zákona o psychomodulačních látkách, který vypracoval ve spolupráci se skupinou poslanců Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, a který zakáže prodej těchto látek mladistvým. Psychomodulační látky také nebudou moci napodobovat například cukrovinky a nebudou obsahovat toxické příměsi. Jako dočasné řešení podporujeme vydání opatření obecné povahy, kterým SZPI zakáže prodej napodobenin potravin s obsahem HHC.

V Karlovarském kraji přibývá otrav kanabinoidem HHC, sanity jely o víkendu k sedmi

Záchranná služba v Karlovarském kraji za víkend vyjížděla k sedmi případům intoxikace látkou HHC, informoval mluvčí krajské záchranné služby Radek Hes. Potraviny s kanabinoidem HHC jsou volně prodejné například v pouličních automatech nebo...

Jak je situace s HHC řešena v zahraničí?
HHC není na mezinárodních seznamech omamných a psychotropních látek (pozn. red.: OPL). Proto je na rozhodnutí jednotlivých států, zda ho zařadí na seznam OPL nebo nezařadí. Z 27 členských států EU zařadilo HHC na seznam OPL 12 států.

Říkáte: „Jen během měsíce října minulého roku bylo policií kontrolováno ČR 256 dětí a mladistvých pod vlivem alkoholu, který je řádově nebezpečnější než HHC, a neozývaly se žádné hlasy volající po zavedení prohibice." Není problém také v tom, že alkohol není prodáván ve formě bonbonů či sušenek?
Alkohol sice není prodáván ve formě bonbonů či sušenek, ale velmi často je prodáván ve formě sladkých míchaných nápojů, které cílí zejména na mladší generaci. Na ni je zaměřena i velmi agresivní reklama části alkoholového průmyslu. Připomínáme, že tato reklama, na rozdíl od reklamy na tabákové výrobky není místně ani časově regulována.

Říkáte, že regulace je jen jednou stranou řešení problému závislostí. Druhou stranou je podle asociace prevence, zejména primární prevence na základních a středních školách. Jak by měla probíhat a je nyní dostatečná?
Primární prevence rizikového chování na školách se dělí na prevenci všeobecnou, selektivní a indikovanou. Programy všeobecné prevence jsou určeny kolektivům žáků a studentů, které nevykazují zvýšenou míru výskytu rizikového chování. Selektivní prevence je zaměřena na kolektivy, které naopak zvýšenou míru rizikového chování vykazují. Indikovaná prevence je pak zaměřena na menší skupiny nebo jednotlivce. Všeobecnou prevenci řeší většinou školní preventisté. Jedná se o pedagogy, kteří tuto činnost vykonávají vedle svého běžného úvazku a jsou za ni velmi špatně honorováni. Selektivní nebo indikovanou prevenci by měli provádět odborníci ať už z pedagogicko-psychologické poradny nebo z neziskových organizací, které se primární prevenci věnují. Zde bohužel chybí nejen dostatek finančních prostředků na tuto činnost, ale také metodické vedení ze strany MŠMT. Od roku 2019 je například pozastaven proces certifikace poskytovatelů primární prevence, který má garantovat kvalitu poskytované primární prevence.

Jak složité je zbavit se závislosti na HHC a jak probíhá léčba?
Podle dostupných informací má HHC velmi nízký závislostní potenciál. Na trhu se vyskytuje poměrně krátce, aby bylo možné hovořit o specifické léčbě závislosti na HHC. S největší pravděpodobností budou léčebné postupy obdobné jako u léčby závislosti na marihuaně. Jedná se tedy o individuální posouzení každého jednotlivce, hledání příčin závislosti a zvolení odpovídajících léčebných metod, zejména ambulantních.  

Ohodnoť článek

Foto poskytnuta Helenou Gherasim

Štítky návyková látka, prevence, závislost, alkohol, reklama, léčba, HHC, Helena Gherasim, Bez servítků, rozhovor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zařazení HHC na seznam návykových látek není dobrým řešením, říká odbornice na závislosti  |  Bez servítků  |  Drbna  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.