Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

5 kroků ke snížení spotřeby elektřiny

PR článek

Elektřina je nejdostupnější a nejvyužívanější energií, navíc ji lze produkovat i z obnovitelných zdrojů. Jak na spotřebě elektřiny ušetřit a proč byste měli svého dodavatele pravidelně srovnávat s ostatními?

Různí dodavatelé, různé ceny, různá pravidla

Rozdíl mezi vyúčtováním od nejdražšího a nejlevnějšího dodavatele elektřiny může být i několik tisíc korun ročně. Cena elektřiny se přitom skládá nejen z částky za skutečnou spotřebu, ale také z poplatků za správu odběrného místa, zákaznický servis a z dalších účtovatelných položek. Liší se i výpovědní lhůta či výše smluvních pokut. Proto byste si měli dodavatele energie důkladně proklepnout v online srovnání, kde uvidíte nabídky společností přehledně a můžete je snadno porovnat.

Cena elektřiny i smluvní podmínky se mohou u jednotlivých společností v průběhu času měnit. Na trh navíc často vstupují noví hráči, kteří mohou nabídnout výhodnější odběr či lepší zákaznický servis, a tak se vyplatí každoroční srovnání dodavatelů.

Jak ušetřit co nejvíce elektřiny?

Platby za elektřinu můžete ovlivnit svým úsporným chováním. Potěšíte tak nejen svou peněženku, ale i planetu.

1. Využívejte nízký tarif, pokud jej máte k dispozici. V určitých hodinách je pak elektřina levnější – naplánujte si praní, mytí nádobí či ohřívání vody na tuto dobu.

2. Pokud elektřinou i topíte, zvažte zateplení nemovitosti a výměnu oken a dveří, abyste zamezili nadměrným únikům tepla. Vyšší počáteční investice se vám vrátí na nižších platbách za energie.

TIP: Při topení elektřinou získáte výhodnější sazbu elektřiny, poptejte se na podmínky u svého dodavatele.

3. Kupujete-li nové spotřebiče, vybírejte ty s co nejúspornější energetickou třídou (kategorie A). Mohou stát o něco více, ale jejich spotřeba energie je i řádově nižší než u méně úsporných kategorií či starých spotřebičů.

4. Neplýtvejte – zhasínejte světla, vařte a ohřívejte za pomoci zbytkového tepla z plotýnek, používejte pokličky, pravidelně odmrazujte lednici a mrazák, perte na 40 °C, snižte teplotu vody v bojleru, nepřetápějte místnosti apod.

5. Jestliže máte doma zastaralou technologii vytápění či ohřevu vody, popřemýšlejte o investici do modernějšího a úspornějšího systému. Výhodné je také využití solární energie či jiných obnovitelných zdrojů energie.

Ohodnoť článek

Foto Foto: Vadim B, Pexels

Štítky cena energií, elektřina, plyn, srovnejto.cz, energie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

5 kroků ke snížení spotřeby elektřiny  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.