Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Pondělí 21. října 2024  |  Svátek má Brigita
Bez reklam

V kraji přibývá onkologicky nemocných pacientů. Hejtmanství proto podpoří neziskovku Maminky s rakovinou

V Karlovarském kraji každoročně narůstá počet onkologicky nemocných pacientů. Nepříznivému trendu nepomáhá ani omezená dostupnost onkologické léčby, ani nedostatečná osvěta. Krajští radní proto schválili individuální dotaci ve výši 100 000 korun spolku Maminy s rakovinou, který pomáhá pacientkám i jejich rodinám se se situací důstojně vypořádat.

„V karlovarské nemocnici sice došlo v létě letošního roku k otevření onkologické ambulance, ale plnohodnotné centrum nám zatím chybí. Do té doby se budeme snažit podporovat subjekty, které funkci centra částečně suplují, stejně jako spolek Maminy s rakovinou. Svoji pobočku otevřel v roce 2023 v Aši, kde poskytuje své služby asi 50 onkologickým pacientkám z celého Karlovarského kraje. Pacientkám nabízí psycho-sociální poradenství a pomocí edukačních programů šíří osvětu o léčbě a zdravém životním stylu,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN).   

Ročně v naší zemi onemocní asi 2500 osob rakovinou slinivky, úmrtnost je vysoká, říká Ondřej Urban

V Česku startuje přelomová studie, která zkoumá, zda je možné odhalit rakovinu slinivky včas - testem ze vzorku krve. Pokud se to prokáže, půjde o zásadní průlom. Test by se pak totiž mohl stát nástrojem pro screening nádorových onemocnění...

Finanční prostředky spolek použije na uhrazení personálních nákladů pracovníků, kteří se věnují pacientkám a rodinným příslušníkům individuálně dle jejich potřeb. „Pomohou také při spolufinancování rodinného rekondičního pobytu ve Žluticích a využijí se na nákup anatomických modelů pro rozšíření preventivních programů. Spolek navíc oslovily lázeňské domy, které s ním chtějí spolupracovat a poskytovat následnou péči onkologickým pacientkám v remisi,“ doplnila mluvčí krajského úřadu Jarmila Ivasková.

Maminky s rakovinou je pacientskou neziskovou organizací, která jako jediná v Česku pomáhá onkologicky nemocným maminkám se všemi druhy nádorového onemocnění. Tým tvoří lidé, kteří si rakovinou sami prošli. Organizace zajišťuje individuální poradenství, edukaci pacientů a komunitní programy. Hlídají děti, doučují je a vypomáhají v domácnosti. V neposlední řadě se věnují také osvětové činnosti. V Karlovarském kraji spolek plánuje osvětové a preventivní programy zahájit v roce 2025.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pexels.com

Štítky Maminky s rakovinou, onkologičtí pacienti, onkologická onemocnění, podpora kraje, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji přibývá onkologicky nemocných pacientů. Hejtmanství proto podpoří neziskovku Maminky s rakovinou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.