Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 11. října 2024  |  Svátek má Andrej
Bez reklam

Karlovarský kraj podpoří očkování dětí v Horním Slavkově proti žloutence

Karlovarský kraj zaplatí očkování dětí ze základní a mateřské školy v Horním Slavkově na Sokolovsku proti žloutence typu A. Ve městě se ve zvýšené míře objevila ohniska nákazy a očkování není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Kraj dnes v tiskové zprávě informoval, že radní schválili poskytnutí dotace městu Horní Slavkov ve výši téměř 725 000 korun.

"V zaplacení očkování dětem v Horním Slavkově, který se potýká s nárůstem počtu nakažených žloutenkou typu A, jsme viděli řešení, které by pomohlo zamezit případnému šíření onemocnění a dopadu na obyvatele města a okolí. Jedná se o mimořádnou událost, krajská rada proto schválila vyhovění této žádosti o individuální dotaci jednohlasně,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN).

Podle starosty Horního Slavkova Alexandra Tereka (Místní) projevilo v dotazníkovém šetření na základních a mateřských školách zájem o očkování dětí 302 rodičů. Krajská rada dotací pokryje náklady 2400 korun za dvě dávky pro každé dítě. První je základní, druhá posilující a budou aplikovány s odstupem šest až 12 měsíců. O dalším postupu a termínech očkování by měly rodiče informovat školy, město by mělo očkování zahájit v říjnu.

Hygienici v kraji k pátku evidují 49 potvrzených případů žloutenky typu A. Z toho je 44 případů na Sokolovsku, čtyři na Karlovarsku a jeden na Chebsku, informovala mluvčí Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje (KHS KK) Michaela Zajíčková. Aktuálně hygienici prověřují dalších pět případů možné nákazy. "Dominuje výskyt případů v okrese Sokolov, konkrétně v Horním Slavkově a v Kraslicích. Počet nemocných hepatitidou A se v čase mění a v této chvíli není důvod ke stanovování plošných mimořádných opatření v Karlovarském kraji," uvedla Michaela Zajíčková. Z potvrzených případů je 21 mužů a 28 žen, převažují nemocní ve věkových kategoriích 35 až 44 let a 45 až 54 let.

Všichni nemocní jsou izolováni na infekčním oddělení a pro rizikové kontakty stanovila KHS KK opatření. Jde o takzvaný lékařský dohled, který spočívá v povinnosti podrobit se lékařské prohlídce, opakovanému laboratornímu vyšetření krve, důsledném dodržování hygienických návyků, zejména mytí a dezinfekce rukou a omezení některých aktivit, například účasti na hromadných akcích, návštěvy bazénu, sauny.

"Zcela zásadní pro prevenci nákazy žloutenkou typu A je hygiena rukou, a to časté mytí rukou, zejména po použití toalety a před konzumací stravy. Pokud není možnost provedení mytí rukou, je doporučována jejich dezinfekce alkoholovým dezinfekčním přípravkem," důrazně doporučují hygienici.

Žloutenka typu A neboli virová hepatitida typu A je akutní zánětlivé onemocnění jater, které se vyskytuje zejména v místech s nízkým hygienickým standardem. Onemocnění napadá lidi každého věku vyjma těch, kteří již onemocnění prodělali nebo proti němu byli očkováni. Podle Zajíčkové po očkování nastupuje účinek obvykle po dvou týdnech od aplikace vakcíny, podle typu očkování.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením FN Olomouc

Štítky očkování dětí, očkování proti žloutence, žloutenka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj podpoří očkování dětí v Horním Slavkově proti žloutence  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.