Počasí dnes25 °C, zítra29 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Od září budou v Sokolově studovat vysokou školu všeobecné zdravotní sestry

Soukromá Vysoká škola zdravotnická otevře od září svoji pobočku v Sokolově. Do bakalářského studijního programu všeobecné ošetřovatelství nastoupí studentky a studenti prvního ročníku a budou sem převedeni nynější posluchači z Prahy, tedy budoucí studenti druhého ročníku. Pro Karlovarský kraj je otevření vysoké školy další z možností, jak přilákat nové nelékařské zdravotníky, kterých je nedostatek.

Pobočka vysoké školy se zdravotnickým zaměřením je společným projektem města Sokolov a sokolovské nemocnice, kterou provozuje společnost Penta Hospitals. V jednání je i vznik nového krajského dotačního programu na úhradu školného pro studenty z Karlovarského kraje. "Je to zásadní a významný obrat v zajištění zdravotní péče v Karlovarském kraji a v našem regionu. Očekáváme, že se k tomuto projektu přidají další nemocnice, máme jich tady pět," řekl sokolovský starosta Petr Kubis (ANO). Podle něj trvala vyjednávání o otevření odloučeného pracoviště rok. Městské zastupitelstvo schválilo půl milionu korun na vybavení učeben pro teoretickou výuku v městském areálu chráněných dílen, který spravuje společnost Sokolovská bytová.

"Vznik nové vysoké školy, respektive její pobočky v Sokolově, je klíčový pro dovzdělávání našich sestřiček. Předpokládáme také, že noví absolventi středních škol, kteří budou studovat tuto vysokou školu, by mohli zůstat v sokolovské nemocnici nebo ve zdravotnických zařízeních v Karlovarském kraji," řekla ředitelka Nemocnice Sokolov Jitka Samáková. Nemocnice Sokolov v současné době hradí svým zaměstnancům kompletní školné, zajišťuje dopravu do Prahy a poskytuje jim další stipendia a zaměstnanecké benefity. "Jelikož jsme partnerem této vysoké školy, zajistila společnost Penta Hospitals zařízení učeben pro praktickou výuku," dodala Samáková.

Školné za semestr je stanoveno na 17 000 korun. Do zimního semestru se mohou zájemci o studium hlásit elektronicky na webu školy. "Přihlášku do druhého kola lze poslat do 21. srpna, přijímací řízení je bez přijímacích zkoušek. Současně do Sokolova převedeme studentky prvního ročníku, které už studují v Praze, ale mají bydliště v Karlovarském kraji. Od září tedy budou v Sokolově rovnou dva ročníky," informovala vedoucí katedry celoživotního vzdělávání Vysoké školy zdravotnické Miluše Bartoňková. Kapacita studijní skupiny je 25 až 30 studentů, pokud by byl velký zájem, škola počítá s otevřením více studijních skupin.

Od akademického roku 2024/2025 se v Sokolově otevře studijní program všeobecné ošetřovatelství pouze v kombinované formě, tedy s výukou ve formě pěti až osmi studijních bloků během semestru. Hlásit ke studiu se mohou absolventi maturitního oboru praktické ošetřovatelství. Do budoucna škola zvažuje jeho rozšíření i do prezenční podoby a také otevření dalších programů. Variantou by byl program zdravotnický záchranář. V Karlovarském kraji působí dvě střední a vyšší odborné zdravotnické školy v Karlových Varech a Chebu.

Prezident Petr Pavel v pondělí na tiskové konferenci po návštěvě Karlovarského kraje řekl, že vláda musí vyjádřit vůli zřídit v Karlovarském kraji veřejnou vysokou školu, protože bez ní nelze problémy regionu úspěšně řešit. V Karlovarském kraji působí několik poboček vysokých škol, a to i veřejných, které nabízejí většinou kombinovaný způsob studia. Asi největší rozsah studia nabízí pobočka Fakulty ekonomické Západočeské univerzity v Plzni v Chebu.

Region patří dlouhodobě mezi kraje s nejnižším podílem obyvatel s vysokoškolským vzděláním. Studenti, kteří se rozhodnou studovat vysokou školu, se po absolvování do kraje často nevracejí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky zdravotní sestry, vysoká škola, studium, vzdělávání zdravotních sester

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od září budou v Sokolově studovat vysokou školu všeobecné zdravotní sestry  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.