Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Lékaři v Karlovarském kraji opouštějí menší města, náhrada za ně není

V Karlovarském kraji ubývají lékaři, kteří zajišťují primární zdravotní péči. Svou praxi ukončují v poslední době zejména zdravotníci v menších městech na okraji regionu, náhradu za ně radnice nemají. Lékaři odcházejí do důchodu, ale i do jiných měst za lepšími nabídkami. Problém s dostupností lékařské péče řeší Karlovarský kraj se zdravotní pojišťovnou.

Na úbytek lékařů a možné ohrožení dostupnosti primární zdravotní péče upozornila dnes zastupitelka Gabriela Dostálová (ANO). Navíc jde o problém v kraji, kde je již nedostatečná specializovaná péče, například v onkologii, a s tím i související vyšší úmrtnost.

Hejtman uvedl, že iniciují jednání s dotyčnými obcemi a zdravotní pojišťovnou. "Velmi intenzivně tlačíme na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, jejíž primárním cílem je zajištění zdravotní péče, tak aby jasně řekla, jakým způsobem bude převádět lidi, kteří přijdou o svého lékaře, k jiným lékařům," konstatoval na zasedání zastupitelstva hejtman Petr Kulhánek (za STAN). Zajistit lékaře se snaží hejtmanství také různými pobídkami, například příspěvky na vznik či vybavení ordinací.

Nepříznivá situace v kraji je především u pediatrů. Podle odhadů je v něm deset až 13 procent dětí, které nejsou registrovány u dětského praktického lékaře. Problém je především v příhraničí. "Víme, že každý rok skončí minimálně jedna ordinace dětského lékaře v Karlovarském kraji. Loni skončila jedna na Sokolovsku, letos už další v okresu Cheb a máme už avízo, že bude končit další. Průměrný počet dětí v ordinaci je kolem tisíce. Problém je to ale v celé České republice. Systém dětské primární péče se začal hroutit," řekla koordinátorka dětských lékařů pro Karlovarský kraj Jana Vyhlídková.

Lékař pro dospělé chybí například v Lubech u Chebu, od května budou bez něj i ve Žluticích na Karlovarsku. Ačkoli města nové lékaře intenzivně shánějí, zatím je to bez úspěchu. Navíc pokud se podle starosty Lubů Vladimíra Vorma (KDU-ČSL) nového lékaře podaří najít, vznikne tak problém na jiném místě. "Došlo k situaci, kdy se města o doktory přetahují," dodal starosta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky lékaři, úbytek lékařů, odchody lékařů, nedostatek lékařů, hejtman Kulhánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři v Karlovarském kraji opouštějí menší města, náhrada za ně není  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.