Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Přeshraniční zdravotní péči v Aši by mohla pomoci nová klinika v německém Selbu

Zřízení nové polikliniky v německém Selbu by mohlo pomoci přeshraničnímu projektu na zajištění zdravotní péče v Aši na Chebsku. Využívat by ji mohli právě i čeští pacienti. Zástupci bavorského města nyní připravují studii, která má zjistit zájem pacientů na české i německé straně. Studie se má zabývat i rozdílnou výší úhrad za péči. Díky tomu by mohli ašští obyvatelé využívat tamější zdravotní středisko napodobením modelu, který funguje v Českých Velenicích u rakouských hranic.

Selbská klinika má vzniknout transformací bývalé nemocnice. O uzavření lůžkové části rozhodlo vedení nemocnice před nedávnem s ohledem na velké ekonomické ztráty a nedostatek lékařů. Nová poliklinika v Selbu by měla provozovat 90 procent ambulancí s odbornými lékaři, zbývajících deset procent potom najde zázemí v nemocnici v Marktredwitz. Přeměna by měla trvat zhruba rok.

"Jsme ve fázi čekání, protože na německé straně probíhá studie, která by jim měla odpovědět na otázky, například jaké jsou potenciální rozdíly v úhradách za jednotlivé úkony. Rádi by pro to plánování měli i přibližný počet Čechů, kteří by uvažovali o tom, že by využívali zdravotní středisko," řekl místostarosta Aše Pavel Matala (nez.). Studie by podle něj měla být hotová už na jaře.

Lidé z Aše by zdravotní péči v bavorském Selbu podle místostarosty uvítali. Z ašského výběžku to mají mnohem blíže do sousedního Selbu než do 30 kilometrů vzdáleného Chebu. Překážkou by nebyla ani jazyková bariéra, v příhraničí v Německu často pracují lékaři i sestry z Česka. V třináctitisícové Aši i v celém kraji chybějí praktičtí lékaři, zubaři, ale i ambulantní specialisté. Situace se navíc zhoršuje. Průměrný věk lékařů je více než 60 let, a tak hrozí, že někteří odejdou brzy do penze.

Inspirací je pro Aš zdravotnické centrum u Gmündu, což je aktivita přeshraničního projektu Healthacross for future v programu Interreg. Jde o první přeshraniční zdravotní středisko v Evropské unii. Jeho cílem je zajistit dostupnost kvalitní lékařské péče pro obyvatele příhraničních obcí na jihu Čech. Cenový rozdíl účtované platby za ošetření tam hradí rakouská strana. O podobném modelu se uvažuje i u spolupráce mezi Aší a Selbem.

Aktivitu Aše podporuje také Karlovarský kraj. "Posouváme se k cíli, kdy dnes už je to jen o vytvoření nějakého fondu, který by vyrovnával nesoulad mezi úhradovými vyhláškami jak na české, tak i na německé straně. Cílový stav je takový, že by si český pacient mohl podle nejbližšího pracoviště vybrat, zda půjde do českého nebo německého zařízení," řekl karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotně záchranná služba Karlovarského kraje

Štítky německá poliklinika, zajištění zdravotní péče, Ašsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přeshraniční zdravotní péči v Aši by mohla pomoci nová klinika v německém Selbu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.