Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Stavba stomatologické kliniky v Lokti by mohla začít v příštím roce

Přestavba bývalé školní budovy na moderní stomatologickou kliniku v Lokti na Sokolovsku by mohla začít v příštím roce. Karlovarský kraj v ní chce vybudovat až 12 ordinací, operační sál či byty pro doktory a stážisty. Zdravotnické zařízení se školicím centrem by mohlo přilákat nové zubaře i mediky, kteří by zajistili chybějící zubní péči i pohotovost v kraji. Letos chce mít hejtmanství hotový projekt, řekl karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Předtím, než kraj nechá zadat projektovou dokumentaci, musí Loket změnit územní plán města. Ten sice umožňuje vybudovat v budově na náměstí několik ordinací, nepočítá tam ale s byty. A právě záměr vybudovat osm bytů pro lékaře a 11 menších pro stážisty a studenty je podle vedení města stěžejní. Bez nich by se klinika personálem neobsadila.

Hejtman uvedl, že loketští zastupitelé mají o vybudování kliniky zájem a v záměru chtějí pokračovat. Změna územního plánu podle něj potrvá několik měsíců. Loket bude muset ještě vyřešit parkování před klinikou, protože na náměstí je parkování omezené. Se začátkem stavebních prací se počítá v příštím roce. Trvat by měly zhruba rok a půl.

Moderní klinika bude mít zázemí v bývalé průmyslové škole, která je nyní nevyužívaná. Místo je podle vedení kraje výhodné v tom, že je uprostřed Karlovarského kraje a je dobře dostupné. V plánu je tam 12 ordinací, ve kterých by se střídalo několik zubařů. Součástí by byl operační sál pro stomatologické zákroky pod celkovou anestezií. Za těmito operacemi musejí pacienti v současnosti jezdit do sousedních krajů. Počítá se i se školicím střediskem pro studenty zubní medicíny, s dentální hygienou nebo laboratořemi.

Karlovarský kraj dlouhodobě trápí nedostatek zdravotníků, kteří zajišťují primární péči. Problémem je také vysoký věk lékařů, mnozí odcházejí do důchodu a noví nepřicházejí. Hejtmanství proto nabízí řadu benefitů, od stipendií, náborových či motivačních příspěvků až po příspěvky na vybavení ordinací. Motivační systém Karlovarského kraje pro zdravotníky je podle vedení kraje jedním z nejkomplexnějších v České republice.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, stavby, lékaři, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba stomatologické kliniky v Lokti by mohla začít v příštím roce  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.