Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Koronavir má v Karlovarském kraji druhou oběť, chystají se opatření v domovech pro seniory

Počet nakažených v kraji stoupl na 99 případů. Nejvíce nakažených je na Chebsku, kde dnes došlo i k druhému úmrtí. Testováno dnes bylo osm desítek pacientů. Zítra se otevře nové testovací místo v Chebu.

Počet nakažených na Karlovarsku stoupl podle hygieniků během posledních čtyřiadvaceti hodin o jedenáct případů. V kraji stále zůstává pouze jeden vyléčený. Naopak během dneška došlo k druhému úmrtí. „Jedná se o jednaosmdesátiletého muže z Chebska, který měl v anamnéze chronické onemocnění,“ uvedla mluvčí hygienické stanice Michaela Zajíčková.

Počet nakažených stoupá zejména na Chebsku, kde jich dnes hygienici evidují 62. V okrese Karlovy Vary je to 28 nakažených a na Sokolovsku 9. „Celkem bylo testováno 897 osob z Karlovarského kraje. Nakažených je padesát mužů a devětačtyřicet žen,“ dodala mluvčí hygieny.

V krajských domovech pro seniory, pro osoby se zdravotním postižením, ale i v dalších pobytových sociálních zařízeních na území regionu se provádějí kroky, které mají omezit šíření nákazy onemocněním COID-19. Karlovarský kraj chce nyní navíc vyčlenit  jednu odběrovou sanitu, která v případě podezření na výskyt nákazy navštíví konkrétní zařízení a bude testovat klienty i zaměstnance. V jednotlivých domovech  by měl být vyhrazen karanténní prostor. V REHOSu Nejdek se pak vyčlení další karanténní lůžka.

„Vidíme v ostatních krajích, jak se nákaza v pobytových zařízeních sociálních služeb rychle šíří, a to jak mezi klienty, tak samozřejmě i mezi zaměstnanci. Navíc si uvědomujeme, že senioři jsou tou nejzranitelnější skupinou obyvatel. I když na území našeho kraje v těchto zařízeních zatím prokázané onemocnění COVID-19 nemáme, musíme s tím počítat,“ říká hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis.

Vedení kraje si je vědomo toho, že se nákaza může rozšířit od někoho z pracovníků, kteří denně přicházejí do práce, rizikem jsou i klienti, kteří museli být v nemocnici a nyní se vracejí zpět do domova pro seniory či jiného zařízení. Proto už dnes domovy zavedly přísná opatření, a to jak směrem k zaměstnancům, tak se snaží chránit klienty. „My chceme aktuálně vyčlenit v každém zařízení vlastní karanténní prostor.  Po dohodě s vedením REHOS Nejdek také bude vyhrazena část budovy, která není obsazená, pro klienty sociálních zařízení v karanténě, abychom je tak oddělili od ostatních. Toto místo bude sloužit i pro pacienty léčeben dlouhodobě nemocných na území kraje, u nichž je podezření na nákazu. Dále bude jedna odběrová sanita vyjíždět do domovů v případě pravděpodobného výskytu nákazy a provádět testy klientů i zaměstnanců. Jedině tak můžeme včas zachytit problém.  Chtěl bych ředitelům těchto zařízení velice poděkovat za to, že k situaci přistupují velmi zodpovědně a chrání obyvatele domovů i zaměstnance,“ uvedl dále hejtman.

Kraj rovněž bude pokračovat v zásobování sociálních zařízení ochrannými prostředky. „Alfou a omegou všeho jsou samozřejmě dodávky ochranných prostředků, snažíme se vždy z každého závozu rozdělit část pro poskytovatele sociálních služeb. Například v neděli a na začátku tohoto týdne jsme rozvezli 20 000 roušek, 3000 respirátorů, 2000 rukavic, po stovce jednorázových obleků a brýlí, je ale jasné, že obnovit zásoby je třeba pravidelně,“ dodal Petr Kubis s tím, že si kraj ponechal takzvané krizové balíčky ochranných prostředků pro mimořádné situace, jež mohou nastat.

Kraj ve spolupráci s hygieniky také připravil soubor opatření, kterými by se zařízení měla řídit jak z pohledu prevence, tak v případě, že by se nákaza v domovech prokázala. Součástí dokumentu bude manuál, jak kontrolovat klienty a jak postupovat v případě, že mají klinické příznaky. V současnosti je v pobytových zařízeních sociálních služeb na území Karlovarského kraje přibližně 1900 klientů a 1400 zaměstnanců v přímé péči.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZZSKK

Štítky koronavir, bezpečnost, Karlovarský kraj, hejtman, domov pro seniory, infekční onemocnění, okres Cheb, domov, Cheb, Petr Kubis, Krajská hygienická stanice, Karlovy Vary, Nejdek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavir má v Karlovarském kraji druhou oběť, chystají se opatření v domovech pro seniory  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.