Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Lázně se musí orientovat i na mladé, zaznělo na evropské lázeňské konferenci v Karlových Varech

Evropské lázně se musí připravit na větší rozsah nabízených služeb. S měnícím se postojem lidí ke svému zdraví, ale také se stárnutím populace, se musí měnit i role tradičních lázní. Novinářům to řekl prezident Evropského svazu lázní (ESPA) Thierry Dubois na Evropské lázeňské konferenci, která se koná v Karlových Varech. Zároveň by ale lázně neměly ztratit svou léčebnou roli, založenou na tradičních postupech. Důležitost lázní pro evropské zdraví má na závěr konference podpořit i připravovaná deklarace.

Podle prezidenta Svazu léčebných lázní ČR Eduarda Bláhy má lázeňství stále větší roli i v prevenci, a ta je i z hlediska výdajů na zdravotnictví výrazně levnější než následné nákladná léčba zdravotních komplikací. "My potřebujeme si postupně vychovávat lidi, kteří budou lázně znát. A nebude pro ně bariéra, že je to jen pro nemocné. Zároveň ty služby se v těch městech a lázeňských lokalitách budou diverzifikovat, jeden objekt bude striktně zaměřený na léčení, nějaký bude více wellness, další bude vyloženě leger a odpočinek. To celé bude takový mix, který si představuji jako planetu, kolem níž je prstenec služeb, přičemž střed je to lázeňství," řekl Eduard Bláha.

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN) připomněl, že lázně v Česku musely v posledních letech reagovat hned na dvě zásadní události, na pandemii koronaviru a radikální změnu klientely poté, co Rusko napadlo Ukrajinu. I to je přimělo měnit svou nabídku a přizpůsobovat se novým podmínkám.

Podle prezidenta ESPA Duboise je větší diverzifikace lázní naprostou nezbytností, ale zároveň proveditelnou změnou. Mělo by ji ale doprovázet i vzdělávání, a to jak zdravotníků o možnostech a výhodách lázeňské péče, tak i samotných lidí, kteří by lázně měli využívat. Zejména mladší populace nemá čas na dlouhé léčebné pobyty, ale preventivní a relaxační pobyty, zaměřené na odreagování se od stresu mají podle něj budoucnost.

Karlovarský kongres, který organizuje Karlovarský kraj, je podle organizátorů příznakem konce krize evropského lázeňství, které si prošlo v posledních letech řadou problémů. Dokládá to i rekordní účast, do největšího českého lázeňského města přijelo rekordních více než 300 účastníků z 29 zemí. Je to nejvíce za posledních 27 let, kdy se konference v různých městech Evropy koná. Je zde také více než 40 nákupčích, kteří domlouvají lázeňské a rekreační pobyty nejen v Karlových Varech, ale i sousedních lázeňských městech.

Význam lázní mají účastníci v pátek také zdůraznit deklarací určenou zejména evropským politikům, ve které chtějí upozornit na to, že lázeňství v Evropě je nejen tradiční formou léčby, ale je také důležité pro turistický ruch i prevenci zdraví.

Hodnocení článku je 24 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky lázeňství, turistický ruch, léčebné lázně, UNESCO, Evropský svaz lázní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lázně se musí orientovat i na mladé, zaznělo na evropské lázeňské konferenci v Karlových Varech  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.