Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V kraji chybí testovací tyčinky, proto se nemůže rozjet masivní testování

O testování pacienta na koronavir rozhodují praktičtí lékaři. Ti mohou každý případ konzultovat s lékaři v nemocnici a dávají info i hygienikům. Pacient je pak odeslán buď na odběrné místo, nebo k němu vyjíždí odběrové vozidlo.

Karlovarská krajská nemocnice má v současné době k dispozici pouze 400 odběrných setů, které jí vystačí zhruba na čtyři až pět dní. Mezitím by snad měli do krajského města dorazit další. Dvě odběrové sanity testují denně zhruba sedmdesát lidí a na odběrné místo v nemocici se dostaví každý den zhruba 15 lidí.

„Od čtvrtka se uzavřou hranice pro pendlery a od pátku by mělo začít intenzivnější testování. Tak věřím, že další testy dostaneme,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Jan Bureš.

V současné době jsou v karlovarské nemocnici hospitalizováni tři pacienti s lehkým průběhem nemoci a tři jsou umístěni v nemocniční karanténě. „Jeden nemocný a dva z karantény by měli být propuštěni dnes nebo zítra domů,“ uvedl ředitel zdravotního úseku krajské nemocnice Josef Mašek.

Krajská nemocnice zatím disponuje dostatečným počtem lůžek a to jak infekčních tak i s plicní ventilací. „I přesto ale platím, že pokud bychom měli nějaký vážný případ, který by byl nad naše síly, překládali bychom pacienta do pražské nemocnice Na Homolce,“ dodal ředitel.

Nemocnice v souvislosti s pandemií přijala nejrůznější bezpečnostní opatření. Všechny vstupy do nemocnice jsou uzavřeny, vstupovat se dá pouze hlavním vchodem přes přijímací stan. „V něm je každému změřena teplota a lékaři zjišťují důvod návštěvy nemocnice. Teprve poté se rozhodne, zda je osoba do areálu vpuštěna nebo ne,“ doplnila předsedkyně představenstva Jitka Samáková.

Ta společně s radním Burešem zdůraznila ekonomické dopady, na které bude třeba myslet a které se budou muset řešit. „V příjmech nemocnice to bude propad v řádu stovek milionů korun,“ dodal Jan Bureš.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, zdraví, nemocnice, koronavirus, Karlovarský kraj, pacient, Jan Bureš, Karlovarská krajská nemocnice, Josef Mašek, Nemocnice Na Homolce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji chybí testovací tyčinky, proto se nemůže rozjet masivní testování  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.