Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jak správně pečovat o bavlněnou roušku? Po každém použití sterilizovat a skladovat na vydezinfikovaném místě

Už několik dní nemohou lidé v Česku vycházet z domovů bez zakrytých úst a nosu. Nedostatek ochranných pomůcek mnozí vyřešili doma vyrobenými bavlněnými rouškami. Proto, aby byly co nejvíce funkční, je nutné o ně také správně pečovat. Víte, jaká pravidla je třeba dodržovat?

Obyčejná nebo doma vyrobená rouška sice nedokáže stoprocentně zabránit nakažení novým koronavirem COVID-19, dokáže ale poměrně efektivně zabránit jeho šíření. I proto vláda od čtvrtka nařídila zákaz vycházení bez zakrytých úst a nosu.

Vzhledem k tomu, že je ale roušek nejen v Česku nedostatek, lidé se ve velkém pustili do šití bavlněných roušek. K tomu, aby byla i tato ochrana účinná, musíme při manipulaci s rouškami dodržovat určitá pravidla.

Rouška by měla být ušita ze stoprocentní bavlny. Tato látka má totiž poměrně vysokou efektivitu zachycení virových částic a zároveň se přes ni dá dobře dýchat. Bavlněná rouška navíc vydrží sterilizaci po každém použití.

Tu bychom ostatně měli provést i před prvním použitím nové roušky. Sterilizaci provedeme buď převařením ve vodě po dobu alespoň pěti minut nebo vypráním na minimálně 60 stupňů. Roušku bychom poté měli ještě přežehlit žehličkou.

Rouška by měla vždy zakrývat obličej od brady až po nos. Před i po její aplikaci bychom si vždy měli důkladně umýt ruce. Při sundávání uchopte roušku jen za provázky, kterými máte roušku na obličeji připevněnou. Během používání na roušku nesahejte, zejména ne na její přední část. Sahat bychom si neměli ani na obličej. Po manipulaci s rouškou je nutné si vždy umýt ruce mýdlem.

Po každém použití roušku sterilizujte podle výše popsaných pravidel a skladujte v plastové krabici ideálně s víkem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Ryplová

Štítky koronavirus, bavlněná rouška, pravidla, ochrana, rouška, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak správně pečovat o bavlněnou roušku? Po každém použití sterilizovat a skladovat na vydezinfikovaném místě  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.